Kvinnojourer i Norrbotten protester mot rysk lag

Ny ordförande. Eva Engman avgick som ordförande och efterträds av Jessica Israelsson .

Ny ordförande. Eva Engman avgick som ordförande och efterträds av Jessica Israelsson .

Foto: Ny ordförande. Eva Engman avgick som ordförande och efterträds av Jessica Israelsson .

Livsstil & fritid2017-04-04 17:24

Jourkvinnor och jourtjejer från kvinnojourerna och tjejjourerna i Norrbotten var samlade till årsmöte söndag 26 mars på Sunderby folkhögskola utanför Luleå.

Eva Engman Luleå avgick som ordförande. Jessica Israelsson från Kvinnojouren Iris i Luleå valdes till ny ordförande. Till ny kassör valdes Vahida Novi från Kvinnojouren Iris i Luleå. Övriga styrelseledamöter är Hannele Gyllecrantz Kalix, Maj-Britt Harila Haparanda, Åsa Bagger Hallsten Älvsbyn, Carita Lundmark Arvidsjaur och Christina Snell Lumio Övertorneå.

Föreningen har haft ett aktivt verksamhetsår 2016 med utbildningar, projekt och opinionsbildande arbete. Höjdpunkten under året har varit den tredje arktiska kvinnokonferensen som länsföreningen arrangerade i Uleåborg i september 2016, med temat Sexslavery in our time.

Under årsmötet beslutades bland annat om att reagera till beslutsfattare i Ryssland mot ändringen av den ryska lagen beträffande våld mot kvinnor i hemmet, och de allvarliga konsekvenser som ändringen medför för utsatta kvinnor och barn.

Under 2017 ska jourerna för elfte året i rad genomföra gemensamma ljusmanifestationer den 25 november, för att hedra dödade kvinnor.

I anslutning till årsmötet hölls en mycket angelägen diskussion om jourernas överlevnad, med anledning av att tre jourer i Norrbotten hittills har lagt ner sin verksamhet.

Kvinnojourerna och tjejjourerna behövs mer än någonsin idag, även om Socialnämnderna har det yttersta ansvaret för att ge stöd och skydd till utsatta kvinnor, tjejer och barn.

Jessica Israelsson

undefined
Ny ordförande. Eva Engman avgick som ordförande och efterträds av Jessica Israelsson .
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!