Klockan klämtar för Bäckgården

Bäckgården ska vara kvar. Det var budskapet från Bastuträskborna vid tisdagskvällens möte i Folkets hus. ”Det är i Bastuträsk som den största inflyttningen i kommunen har skett. Men var satsar man?”, undrade Zandelie Hällgren.

”Vi har ett av kommunens bästa boenden i Bastuträsk. Då lägger man ned det. Jag förstår ingenting”, sa Jerry Wikström, och efterlyste samtidigt en bättre redovisning av ekonomin.

”Vi har ett av kommunens bästa boenden i Bastuträsk. Då lägger man ned det. Jag förstår ingenting”, sa Jerry Wikström, och efterlyste samtidigt en bättre redovisning av ekonomin.

Foto: Lennart Enkvist

Bastuträsk2023-04-19 17:00

Medborgardialogen var den tredje i ordningen om det nedläggningshotade särskilda boendet Bäckgården, den här gången med Norrans ledarskribent Leo Wikberg som moderator.

Tjänstepersoner från Norsjö kommun gick igenom utredningen, som bland annat kompletterats med alternativet att i stället minska antalet vårdplatser genom att stänga Vinkelbo i Norsjö.

undefined
Hanna Mattsson, tillförordnad verksamhetschef för omsorgen, Eleonore Hedman, kommunchef, Åsa Eriksson, chef för medicinska enheten och Carola Varg, tillförordnad enhetschef för Bäckgården, satt med i kommunens panel.

– Om Bäckgården blir kvar måste vi satsa på arbetsmiljön, eventuellt ökad nattbemanning och enhetschef. På Vinkelbo går det också att göra samordningsvinster genom personalplanering, sa Hanna Mattsson, tillförordnad verksamhetschef för omsorgen.

Hon berättade att Bäckgården har en högre hyreskostnad, vilket fick flera åhörare att reagera. Bland annat ifrågasatte Joakim Nilsson om den kostnad som hyresvärden, kommunägda Norsjölägenheter AB, tar ut för snöröjning och sandning är rimlig.

Bastuträskborna hade även fler frågor kring Norsjölägenheter. Tänker bolaget verkligen göra om Bäckgården till ett trygghetsboende som ansvariga på kommunen pratar om?

undefined
Ingela Caswells 86-åriga mamma var en som drabbades när det plötsligt blev intagningsstopp på Bäckgården. Hon undrade vart de mjuka värdena tagit vägen i kommunens utredning.

– Och har ni gjort någon enkätundersökning om behovet av trygghetsboende i Bastuträsk? Många bor kvar hemma och har hemtjänst, sa Ingela Caswell.

Svaret blev att ingen undersökning har gjorts i närtid, men att Norsjölägenheter ska göra en sådan när ett beslut har fattats. Vad gäller bolagets planer för fastigheten så är de inte klara i dagsläget.

undefined
Paret Joakim Nilsson och Zandelie Hällgren tillhör de unga barnfamiljerna som har flyttat till Bastuträsk för att skapa sig en framtid här. De är starkt kritiska till kommunens planer på att lägga ned Bäckgården.

Zandelie Hällgren berättade att hon för ett par veckor sedan var med på ett seminarium där företrädare för Norsjö kommun i positiva ordalag pratade om att man skulle investera stort och satsa på inflyttning. 

Då fick hon även lyssna till en föreläsare som berättade om möjligheterna att få läkare och sjuksköterskor att jobba på distans över landsgränserna.

– Men här fixar man inte tre mil inom kommunen, sa hon.

Kommunchef Eleonore Hedman svarade att Norsjö kommun jobbar för hela kommunen och att framtiden på det stora hela ser ljus ut.

– Då måste vi bädda för en positiv utveckling och skapa utrymme och resurser att göra det. Och då måste vi ha en ekonomi i balans, helheten måste sitta ihop. Bastuträsk har mycket att erbjuda och det här kan också skapa luft för positiva förändringar i framtiden, sa hon.

Om allt går enligt planerna ska ett beslut fattas i kommunstyrelsen på tisdag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!