Som Norran tidigare berättat hotas det särskilda boendet Bäckgården i Bastuträsk av nedläggning.
Om förslaget går igenom kommer det att stängas redan den 1 juni, därefter är planen att det ska göras om till ett trygghetsboende.
Ogenomtänkt och förhastat, tycker Saskia van den Bor, en av de anställda.
– De påstår att det inte finns något behov av Bäckgården. Men det gör det absolut. Det är flera som vill in här, säger hon.
Ett av argumenten för att lägga ned boendet är svårigheter att rekrytera personal. Men det gäller allmänt inom vården, dessutom skulle Norsjö kommun lyckas bättre om man var mer rädd om personalen, menar Saskia van den Bor:
– Själv var jag vikarie i nästan fyra år och då var det nästan som att man inte räknades. Om Norsjö gör något åt det skulle man nog få folk.
Hon tror inte heller att kommunen kommer att få lättare att lösa bemanningen efter det här.
– Det är några stycken som har bestämt sig för att säga upp sig, berättar hon.
På onsdagen anordnade Norsjö kommun en medborgardialog på Mötesplatsen i Bastuträsk där företrädare för både omsorgen och kommunledningen var på plats.
Kommunalrådet Mikael Lindfors berättade om bakgrunden till förslaget att minska antalet särskilda boendeplatser i kommunen.
– Grundproblemet är att vi har för många tomma platser. De kostar oss enorma pengar som vi vill använda till annat, sa han, och tillade att den lågkonjunktur som följt i ukrainakrigets spår slår hårt mot kommunens ekonomi:
– Det här är bara början. Vi ska ha platser efter behov.
Men kritiken från Bastuträskborna var hård. Varför ska neddragningen ske just här och inte i Norsjö?
– Tar ni in i beräkningen vad som händer i Bastuträsk om ni tar bort tolv arbetstillfällen? Samtidigt säger ni att Bastuträsk ska växa. Hur går det ihop? undrade Joakim Nilsson.
I likhet med flera andra ifrågasatte han även om bristerna i brandskyddet använts som svepskäl för att inte ta in nya boenden och därmed göra det lättare att lägga ned Bäckgården.
Något som tillbakavisades av Hanna Mattsson från omsorgen.
– Brandskyddet ska åtgärdas hursomhelst, sa hon.
Bertil Karlsson tryckte också på vikten av att servicen finns på orten.
– Tänk på de som har gamlingar, då måste de fara till Norsjö flera dagar i veckan i stället för att bara fara hit. Ni kan ju tänka er vad det innebär, sa han.
Vanja Degerman var en annan som uppmanade de ansvariga att tänka ett varv till:
– Det här är inte möbler som går att flytta hursomhelst. Det är människor som behöver hjälp. Och även personal som behöver trygghet för att utföra ett bra jobb.
Mikael Lindfors betonade att inga beslut ännu är fattade. Han sa också att omsorgsverksamheten, som har gjort utredningen, fick ett antal tilläggsuppdrag vid tisdagens sammanträde med kommunstyrelsen.
Bland annat ska de se över vad som händer om stängningen i stället sker i Norsjö.
Han berättade också att ett beslut kommer att fattas någon gång i april eller maj, och betonade än en gång att det handlar om ekonomi.
– Det är era pengar vi hanterar. Och oavsett vilket beslut det blir kommer någon att bli förbannad, sa Mikael Lindfors.
Ytterligare en medborgardialog kommer att genomföras på Bastuträsk Folkets hus på torsdag kväll.