Särskilt boende hotas av nedläggning

Enligt ett nytt förslag ska det särskilda boendet Bäckgården i Bastuträsk läggas ned och bli trygghetsboende i stället. Men förslaget får redan kritik. ”En bedrövlig hantering av människor”, säger en anhörig.

När frågan om Bäckgården och minskningen av antalet särskilda boendeplatser var upp i utbildnings- och omsorgsutskottet blev beslutet att påbörja en medborgardialog i Bastuträsk och att i övrigt överlämna ärendet till kommunstyrelsen utan eget yttrande.

När frågan om Bäckgården och minskningen av antalet särskilda boendeplatser var upp i utbildnings- och omsorgsutskottet blev beslutet att påbörja en medborgardialog i Bastuträsk och att i övrigt överlämna ärendet till kommunstyrelsen utan eget yttrande.

Foto: Lennart Enkvist

Bastuträsk2023-03-02 06:00

Enligt omsorgsverksamheten i Norsjö har kommunen länge haft för många tomma platser på de särskilda boendena. Något som kostar kommunen stora pengar.

Nu har verksamheten utrett frågan och kommit fram till att det går att minska antalet särskilda boendeplatser med fem–sex platser. 

Enligt förslaget bör det ske genom att kommunen stänger Bäckgården i Bastuträsk, samtidigt som man åter öppnar fyra platser på Vinkelbo i Norsjö och låter hemtjänsten i Norsjö ta över hemtjänsten i Bastuträsk.

I stället är planen att Bäckgården ska bli ett trygghetsboende.

Förslaget innebär att totalt sex platser försvinner, en förändring som enligt utredningen bör ske redan den 1 juni och som fullt genomförd beräknas ge en besparing på uppemot 3,8 miljoner kronor.

Till saken hör också att fastighetsägaren NLAB har ålagts att snarast åtgärda bristerna i brandskyddet vid Bäckgården.

undefined
Utbildnings- och omsorgsutskottets ordförande Magnus Eriksson säger att det inte bara är kommunen som äger frågan om ett trygghetsboende: ”Fastighetsägaren NLAB är också en viktig spelare”.

Men enligt Magnus Eriksson (S), ordförande i utbildnings- och omsorgsutskottet som häromdagen hade upp ärendet på sitt bord, är det inte därför det har blivit så bråttom att genomföra förändringen.

– Det beror snarare på de andra delarna. Vi har fler särskilda boendeplatser än vi behöver och det kostar pengar som vi måste plocka från annan verksamhet.

Han säger att Bastuträsk är ett område där det finns goda möjligheter att locka inflyttare och att ett trygghetsboende kan vara ett sätt att få loss hus i samhället:

– Jag tycker att det känns spännande att vi nu har möjlighet att tillskapa lägenheter för äldre.

Vad Bastuträskborna tycker lär visa sig i den medborgardialog som nu ska hållas. Men samtidigt kan alltså de särskilda boendeplatserna försvinna från orten, något som har väckt ont blod hos anhöriga till en äldre kvinna som i dagarna har nekats plats på Bäckgården.

Kvinnan har bott i Bastuträsk i över 50 år, behöver särskilt boende och hade sett fram emot att få det i Bastuträsk.

– Jag tycker att det är en bedrövlig hantering av människor som hamnat i den här situationen, säger en anhörig till Norran.

Magnus Eriksson säger att nya intagningar på Bäckgården har begränsats på grund av bristerna i brandskyddet och vill inte koppla ihop de två delarna:

– Och i kommunen som helhet kommer vi fortfarande att ha väldigt bra kapacitet på särskilda boendeplatser.

Frågan ska närmast upp i kommunstyrelsen den 14 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!