Ungdomen är bara till låns – ta tillvara på ålderdomen

Samhället borde nyttja de äldres klokskap bättre, menar skribenten.

Samhället borde nyttja de äldres klokskap bättre, menar skribenten.

Foto: HENRIK MONTGOMERY

Insändare2021-04-21 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med stigande ålder kan en människas funktioner bli något sämre. Man reagerar långsammare, man uppfattar sin omgivning sämre, har svårare att ta till sig allt nytt och kan ibland känna sig lite utanför det som händer. Från att i unga år haft spänst, både fysiskt och psykiskt och klarat av det mesta, så måste man i kraft av ålder välja bort en del engagemang för att klara det vardagliga. 

Det kan vara lite svårt att acceptera att det inte går att vara ung längre. Men om man inser att orken är något sämre nu så klarar man det som ska klaras, om än tempot inte är på topp längre. Ta det försiktigare bara. Din tidigare sprutt var ju bara ett lån under din ungdomstid. Men du duger ändå.

Erfarenhet och mångårig inlärning gör att vi klarar det mesta utan problem. I vissa kulturer går man till "de äldste" för att få råd i många frågor, erfarenheter värderas högt och bidrar till klok eftertanke. Vi borde kanske inrätta ett "äldsteråd" vi också. Inte bara rusa på, utan stanna upp ibland och ta råd från äldre som ger livet ett bredare innehåll som håller. För att må bra måste livet ge mer värden än prylar och ting. Själen måste också få sitt.

Gammal man gör så gott han kan.

Ove Vikdahl, Skellefteå