Svårt att skilja på sakligt ifrågasättande och gnäll

Det är skillnad på att gnälla och att ge saklig kritik, menar skribenten.

Det är skillnad på att gnälla och att ge saklig kritik, menar skribenten.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2020-09-29 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det verkar finns ganska många som har svårt att skilja mellan sakligt ifrågasättande och gnäll, bland andra insändarskribenten ”Nu kör vi” i Norran den 26 september. De nu pågående etableringarna i stan med Northvolt som draglok är fantastiskt glädjande och en jättechans för Skellefteå att vända en långt pågående och nedåtgående trend med minskad befolkning och en allt högre medelålder. 

Men den snabba utveckling som nu pågår är också en jätteutmaning när det gäller kommunala investeringar. Skellefteå kommun är i dag topp tre i Sverige när det gäller belåning räknat per invånare, i alla fall så var det så innan corona-pandemin utbröt. Det gäller verkligen att göra rätt saker när stora infrastrukturinvesteringar är ett måste för att få till den utvecklingen vi alla hoppas på.

En historiskt stor och djärv satsning på ett enormt kulturhus med hotell måste kunna få granskas och ifrågasättas speciellt när det kommer att skuldbelägga flera kommande generationer av Skelleftebor. Att Skellefteå kraft tagits som gisslan är inget rationellt skäl, de kommer säkert att behöva sitt resultat och kapitel för fortsatta investeringar för bra avkastning. Eller att ifrågasätta ett brobygge som en majoritet av befolkningen inte önskade, är inte gnäll utan berättigad kritik

Visst ”nu kör vi” kan väl vara lovvärt, men det gäller att veta var ”bromspedalen sitter” och den kan inte bara få bestå i att skjuta trygghetsboenden på framtiden eller besparingar inom åldringsvård, förskola och skola.

Inget vårdslöst körande