Studenten: ”Det känns som att vi är lyckligt lottade”

Förberedelserna har pågått en tid. Och frågetecknen har varit många. Men på tisdag morgon fick Emma Larsson och hennes klasskamrater på ekonomiprogrammet vid Anderstorpsgymnasiet sitt utspring som nybakade studenter.

Ett riktigt glatt utspring blev det för ekonomiklassen vid Anderstorpsgymnasiet.

Ett riktigt glatt utspring blev det för ekonomiklassen vid Anderstorpsgymnasiet.

Foto: Jeanette Lövgren

Nyheter2020-06-09 15:21

– Det känns helt fantastiskt, sa Emma Larsson redan tidigt på förmiddagen. 

Precis som vanligt började dagen för många studenter med champagnefrukost och klassnomineringar – så var det också för klass Ek3d och på Emmas nominering stod det ”Årets Post Nord.” 

– Det är för att jag brukar ta lite tid på mig, förklarade Emma och skrattade. 

Årets studentexamen innehöll ungefär samma komponenter som tidigare år, men formen var en helt annan och orsaken är naturligtvis coronapandemin. För säkerhets skull och för att inte riskera smittspridning träffades eleverna klassvis i varsin lokal. Emmas klass samlades i skolans aula, men innan blev det lite mingel, med avstånd, och fototillfälle. 

– Det är både roligt och trist i dag, att skiljas från klassen är jobbigt. Jag trodde inte det skulle bli något i dag och sa att vi inte ens skulle beställa en studentmössa, sa William Källströmer och fortsatte mingla. 

Ahmed Aadan var också på sitt allra bästa humör vid minglet utanför skolan på förmiddagen. 

– Det här är en sällsam klass och vi har fått bygga om alla traditioner. Det är nog inga andra som tidigare fått fira studenten under en pandemi. Jag ser mest fram emot kvällen då jag ska mysa med klassen och det känns som att vi är lyckligt lottade. 

Lokalen var något stor för endast en klass men det var inget fel på stämningen.  

Efter tal av rektor, klassföreståndare och gymnasiechef, som deltog via länk, blev det tilltugg, musik och diplomutdelning. Dessutom fick en av eleverna ta emot ett stipendie. Och naturligtvis sjöngs studentsången och ”Den blomstertid nu kommer.” Emma och hennes klasskamrater gjorde det bästa av situationen och visst kändes det bra när de kunde springa ut ur Anderstorpsgymnasiets aula strax för klockan elva på förmiddagen. Det som lyste med sin frånvaro i år var studentflaken. 

– Studentflaken är ingenting man har legat och gråtit över, men visst är det lite trist, sa Greta Kågström. 

– Det känns både och i dag och jag är mest stolt över att de tar studenten och det här är en glädjens dag, sa klassföreståndare Anette Lindgren. 

För klassen fortsatte firandet och sedan tar nästa kapitel i livet vid. 

– Jag ska köra hemglassbil i Umeå i sommar och sedan vill jag till Stockholm, sa Emma Larsson och vinkade hejdå. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!