SÀtt stopp för misogyna idrottsklÀder

Inför EM i beachhandboll protesterade spelarna i det norska damlandslaget mot de klÀder som kvinnliga beachandbollsspelare ska bÀra enligt det internationella regelverket.

Minibikinitrosor funkar bra pÄ stranden, mindre bra i elitidrott.

Minibikinitrosor funkar bra pÄ stranden, mindre bra i elitidrott.

Foto: AP Photo/Nick Ut

Ledare2021-07-26 07:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

DĂ€r stĂ„r att “kvinnor ska ha pĂ„ sig en bikini dĂ€r toppen ska vara en Ă„tsittande sport-BH med djupa urringningar vid armarna.Trosorna fĂ„r inte vara mer Ă€n tio centimeter pĂ„ sidorna”. MĂ€n har dĂ€remot rĂ€tt att spela i linne och shorts. Deras svenska kollegor var inte sena att instĂ€mma i kritiken. I en intervju i GT/Expressen (24/5) sade den svenska spelaren Lina Barksten att “det kĂ€nns lite sĂ„ dĂ€r att hoppa runt och slĂ€nga sig och tĂ€nka pĂ„ att tĂ€cka sig för att vi har smĂ„ klĂ€der. Att springa runt i trosor i sanden och behöva dra ut dem hela tiden
 det Ă€r nĂ„gon snubbe som bestĂ€mt det hĂ€r”.

NĂ€r EM vĂ€l drog i gĂ„ng i mitten av juli hade norskorna bestĂ€mt sig för att spela i lĂ„rlĂ„nga tights och ta de böter som kom med att bryta mot förbundets regler. Strax innan turneringen inleddes fick de dock veta att de inte bara skulle behöva betala, utan dessutom riskerade att bli diskvalificerade. ÄndĂ„ valde det norska damlandslaget att i bronsmatchen mot Spanien 19/7 spela i lĂ€ngre byxor.

Att olika idrottsgrenar av sÄvÀl praktiska skÀl som tradition har specifika klÀdregler Àr inget mÀrkligt. DÀremot Àr det bÄde oacceptabelt och sexistiskt att det stÀlls olika krav pÄ mÀn och kvinnor. Eller att de senare tvingas utöva sin sport iklÀdda plagg som mÄnga finner obekvÀma, opraktiska och utlÀmnande.

I en kommentar pĂ„ Twitter föreslog SVD-journalisten Teresa KĂŒchler att beachhandbollsdamerna borde protestera mot trosregeln genom att sluta raka sig: “befria busken. Sedan: vĂ€nta och se”. KĂŒchlers idĂ© Ă€r genial. Enda problemet Ă€r att den Ă€r helt orealistisk. SĂ„ hĂ„rt sitter normen att vackra kvinnor Ă€r hĂ„rlösa kvinnor, den som inte rakar benen, armhĂ„lorna och bikinilinjen Ă€r ofrĂ€sch och slapp. Kvinnliga elitidrottare Ă€r lika styrda som alla andra av rĂ„dande skönhetsideal. Den som Ă€r tillrĂ€ckligt snygg kan dessutom hĂ„va in sponsorpengar. För mĂ€n Ă€r det inte riktigt samma sak. Visst kan ett stiligt yttre ge extra uppmĂ€rksamhet, men det Ă€r frĂ€mst skicklighet som avgör status.

Det Àr stor skam att vi 2021 inte kommit lÀngre. Att damidrott fortfarande allt för ofta handlar om yta och att misogyna klÀdregler lever kvar. Förhoppningsvis Àr de norska beachhandbollsdamernas stÀllningstagande ett steg mot förÀndring som leder till att Internationella beachhandbollförbundet skriver om sina regler. Idrott ska alltid handla om prestation. Inte om att visa maximalt med hud.