Orolig mormor: Inhumant att lämna svenska barn i Syrien

Regeringen tar inte hem svenska kvinnor och barn från Syrien, vilket enligt FN:s människorättsexpert innebär en kränkning av mänskliga rättigheter. Hur orolig ska jag vara inför framtiden som mormor till två barnbarn med en före detta flykting från Kosovo som far?

"Som mormor blir jag upprörd och skrämd över denna inhumana syn", skriver insändarskribenten.

"Som mormor blir jag upprörd och skrämd över denna inhumana syn", skriver insändarskribenten.

Foto: Maya Alleruzzo

Insändare2021-03-26 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De inhumana förhållanden i al-Hol- och Roj-lägren i nordöstra Syrien har varit kända sedan länge. I en nyligen publicerad rapport från Rights and Security International framgår att både fångvaktare och andra intagna utsätter kvinnorna för både fysiskt och sexuellt våld. Utöver detta präglas lägren av brist på livsmedel, bristande sanitet och otillräcklig sjukvård. Cirka nio europeiska barn har dött i lägren av undernäring, uttorkning och i ett fall efter att ha blivit överkörd av ett militärfordon. FN:s särskilda sände bud Fionnuala Ni Aolain har beskrivit att de fruktansvärda förhållandena i lägren kan jämställas med tortyr.

I april 2019 förde utrikesdepartementet intensiva samtal med det kurdiska självstyret om att föra hem barnen från lägren. Utrikesminister Margot Wallström uppgav då att regeringen arbetade intensivt med saken. I maj 2019 kunde sju föräldralösa barn hämtas från al-Hol-lägret. Efter ett misslyckat försök att hämta ytterligare barn i december 2019 har inte ett enda barn hämtats hem av Sverige. Utrikesdepartementet har klargjort att den svenska staten varken arbetar aktivt för eller är intresserade av att hjälpa dessa kvinnor till Sverige. Denna underlåtenhet innebär en kränkning av de mänskliga rättigheterna enligt kvinnornas juridiska biträden. 

Både Tyskland och Finland har hämtat hem sina kvinnor och barn, men inte Sverige - trots goda kontakter med den kurdiska administrationen. I likhet med FN:s människorättsexpert hävdar kvinnornas jurister att Sverige har en människorättslig förpliktelse att hämta hem svenska kvinnor och barn, innan FN återigen uppmanar Sverige att hjälpa dessa människor hem. Dessa kvinnor och barn är helt beroende av den svenska staten för att ta sig hem.

Jag anser det inhumant att kvinnor och barn ska tvingas gå till Europadomstolen på grund av svenska utrikesdepartementets underlåtenhet att ta kontakt med den kurdiska administrationen för deras frisläppande till Sverige. Mödrarna ska utredas för sin roll som IS-anhängare och därefter dömas i svensk domstol för krigsbrott, om det är aktuellt. Att riksdagsledamöter uttalar sig inhumant i en enkät för Svenska dagbladet bådar inte gott inför framtiden. Som mormor blir jag upprörd och skrämd över denna inhumana syn och eventuella rasism som kommer fram här.

Else-Marie Vikström, Burträsk