Norsjö – en vardag som inte är bäst för alla

”Världens bästa vardag”, det är Norsjö kommuns vision. Men den visionen gäller inte alla. Inom vård och omsorg går folk på knäna och är utmattade, en del funderar på att sluta. Det kallar inte jag världens bästa vardag.

Skribenten tycker att kommunens vision bara är ord utan innehåll.

Skribenten tycker att kommunens vision bara är ord utan innehåll.

Foto: Arkivbild

Insändare2021-03-02 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har även några så kallade värdegrundsord: engagemang, respektfullhet, positivitet och professionalitet. Var är kommunledningens respekt för oss på golvet? Vi ska lyssna och följa era direktiv till mångt och mycket, men ni lyssnar inte på oss.

Till kommunfullmäktige den 7 december 2020 var två motioner i fokus. Den ena om språktest, något som jag som jobbar inom vård och omsorg vill ha, men den fick nobben av sittande styre. Ett språktest är viktigt för att vi som jobbar ska kunna förstå varandra samt att de äldre ska känna sig trygga och kunna kommunicera med de anställda. Den andra var att kommunen skulle begära utdrag ur belastningsregistret, men det fick också nobben.

Jag tycker att ni som sitter på dessa stolar ska komma ut i verkligheten och se hur det verkligen är. Tänk på er vision samt värdegrundsorden, dessa ord ska väl ändå gälla åt båda riktningarna – eller?

Månar om våra äldre

Svar direkt

Vi arbetar för att världens bästa vardag ska vara verklighet för alla inom Norsjö kommun, både anställda och kommuninnevånare. Det är ett arbete som inte kan avstanna och det finns alltid saker som kan förbättras. Vi har ett grundmurat förtroende och hyser den största respekt för personalen inom kommunens vård och omsorg och det arbete de utför, och vi beklagar att insändarskribenten inte känner det så.

Vad gäller utmaningarna inom vård och omsorg håller vi helt med insändarskribenten då färre och färre av våra ungdomar väljer att utbilda sig inom området, vilket är både bekymmersamt och beklagligt då det handlar om ett viktigt arbete som ska utföras. Grundläggande är också att personal och brukare kan göra sig förstådda med varandra och att man kan känna sig trygg.

Vad gäller motionen om språktest så avslogs den inte av kommunfullmäktige. Den besvarades mot bakgrund av det introduktionspaket för nya medarbetare som kommer att införas under våren 2021 där man på olika sätt, beroende på språklig eller praktisk kunskapsnivå, erbjuds kompetenshöjning för att kunna slussas in i arbetet. Metoden påminner i många delar om den modell som används i Skellefteå kommun, en modell som motionen även hänvisade till. Risken med att genom ett språktest stoppa människor intresserade av vård/omsorg, innan de ens får prova på arbetet, är att vi missar medarbetare som på sikt kan vara stöttepelare i verksamheten.

När det kommer till frågan om att begära utdrag ur belastningsregistret för anställningar inom vård och omsorg så är vi inte emot tanken. Det som ligger till grund för vårt avslag på motionen är att det inte finns lagstadgat stöd för en sådan begäran från arbetsgivare i dag. Om en lagändring kommer till stånd hamnar vi i ett helt annat läge.

Mikael Lindfors (S), kommunstyrelsens ordförande

Hans Klingstedt (V), kommunstyrelsens vice ordförande