Miljöpartiet – ett lokalt gnällparti med stark politik

Miljöpartiet med språkrören Märta Stenevi och Per Bolund i spetsen har blivit orättvist behandlade menar skribenten.

Miljöpartiet med språkrören Märta Stenevi och Per Bolund i spetsen har blivit orättvist behandlade menar skribenten.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2021-03-06 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trots att jag inte röstat på Miljöpartiet tidigare så tycker jag att de ofta blir orättvist utpekade i olika delar. Ett är att de skulle vara dåliga för glesbygden. Men när man verkligen granskar hur olika partier agerat så blir det tvärtom. Då framstår Miljöpartiet som landets och glesbygdens bästa parti. 

De har beskyllts för att göra det dyrare för människor utanför städerna att ha bil för att bensinskatten höjs. Sanningen är att detta inte har påverkat bensinpriset för att bensinbolagen håller det pris som ger mest försäljning, så nu priset under en längre tid legat under priset vi hade 2019. Men i glesbygden fick alla, oavsett om man hade bil, kompensation med 130 kronor per månad. Slår man ut detta per liter som skatten ökade blir det 260 mil per månad.

Den gröna ekonomin är också till fördel för glesbygden då till exempel vindkraften och biobränslet blir kapital som kommer dit. Bensinbolagen drar in tankställen i mindre orter och folk får köra långt bara för att tanka. Men med elbilen så kan man tanka hemma och väldigt mycket billigare. Miljöpartiet var också stödjande för Norrbotniabanan där Centerpartiet svek.

Även i humanistiska och solidariska frågor är Miljöpartiet det som utmärker sig. Där jag vill se mer av Miljöpartiet är i kommunpolitiken där man, åtminstone här, mest bara är ett sorts gnällparti. De skulle kunna vara en starkare röst för exempelvis lokalproducerat, lokal handel och ekomat.

Rätt ska vara rätt