Vore det rimligt att sÀnka skatten i SkellefteÄ?

Vad Àr viktigast? Att du fÄr anvÀnda dina pengar sjÀlv, eller att kommunen har rÄd att bygga ett Àventyrsbad?

Lorents Burman (S) och Andreas Löwenhöök (M) debatterade kommunalskatten pÄ kommunfullmÀktige.

Lorents Burman (S) och Andreas Löwenhöök (M) debatterade kommunalskatten pÄ kommunfullmÀktige.

Foto: Fotograf: Arkivbild, TT och Lars Westerlund

Ledarkrönika2024-02-08 08:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Den frÄgestÀllningen Àr nÄgot av ett test för vem som sÀger ja eller nej till sÀnkt skatt i SkellefteÄ kommun. Tycker du att det Àr viktigast att kommunen har rÄd att bygga ett Àventyrsbad, dÄ vill du nog inte heller att skatten ska sÀnkas. För det Àr kring storleken pÄ framtida investeringar som striden stÄr nÀr skatten debatteras bland de styrande politikerna. SkellefteÄ kommun har nÀmligen en stabil ekonomi. Inte sÄ att pengarna rÀcker till vad som helst, men jÀmfört med mÄnga andra kommuner, ser lÀget rent allmÀnt ljust ut. Under de kommande tio Ären vill kommunen anvÀnda detta stabila utgÄngslÀge för att bygga nytt. FrÄgan Àr bara hur mycket som Àr lagom?

Tisdagen 6 februari var det möte med kommunfullmÀktige i SkellefteÄ och dÄ diskuterades de lÄngsiktiga förutsÀttningarna för kommunens ekonomi. Moderaterna lyfte Äsikten att det skulle gÄ att sÀnka skatten med tanke pÄ kommunens stabila situation. Kommunalskatten i SkellefteÄ Àr 22,60 kronor för varje intjÀnad hundralapp. Det Àr 1,90 kronor högre Àn riksgenomsnittet. Men Moderaterna var inte inne pÄ att sÀnka skatten sÄ mycket. Förslaget var en sÀnkning pÄ 10 öre nÀsta Är, och totalt 50 öre över nÄgra Ärs sikt. Man kan helt klart se detta som ett försiktigt förslag.

NĂ€r skattefrĂ„gan diskuterades i kommunfullmĂ€ktige kom sĂ„klart protester. Men dessa handlade inte om att kommunen inte skulle ha rĂ„d att anstĂ€lla lĂ€rare, vĂ„rdbitrĂ€den eller parkarbetare ifall skatten skulle sĂ€nkas. Protesterna handlade istĂ€llet om att kommunen inte skulle kunna investera, bygga nytt och renovera, i lika hög grad som planerna nu pekar pĂ„. 

Det Àr nÀmligen sÄ att de politiska partierna i SkellefteÄ i princip Àr eniga om hur mycket som skolorna, Àldreomsorgen, socialtjÀnsten och annan skattefinansierad verksamhet ska fÄ kosta. Det finns i och för sig skillnader mellan partierna om hur medlen ska fördelas mellan olika verksamheter. Alliansen vill till exempel ta frÄn fritidsverksamheten och ge mer till skolorna. Men den stora Äsiktsskillnaden ligger i hur mÄnga och vilka nybyggen som kommunen ska genomföra. Moderaterna tycker att kommunen ska investera lite mindre, och istÀllet sÀnka skatten.

PĂ„ lĂ„ng sikt Ă€r det klokt att hĂ„lla skattenivĂ„n lagom lĂ„g, eller Ă„tminstone förebygga behovet att höja den. Skatt Ă€r ju ett nödvĂ€ndigt ont. Vi betalar den för att fĂ„ en fungerande gemensam vĂ€lfĂ€rd. Men det finns inget egenvĂ€rde i att ta ut en viss nivĂ„ av skatt; snarare tvĂ€rtom. MĂ€nniskor har rĂ€tt att fĂ„ anvĂ€nda sin lön eller pension utefter egna önskningar. DĂ€rför ska politikerna vara sparsamma. BĂ„de med hur mycket skatt de tar ut och med hur skatteintĂ€kterna anvĂ€nds.  

Den samhÀllsomvandling som SkellefteÄ med omnejd nu stÄr i innebÀr stora behov av bÄde vÀxande kommunala verksamheter och utbyggnad av kommunal infrastruktur. Allt detta kostar. Men genom ökad inflyttning och ekonomisk tillvÀxt kommer kommunens intÀkter att vÀxa. Det Àr dÀrför ett bra lÀge för kommunen att genomföra en försiktig nedjustering av skatteuttaget just nu. Det Àr i goda tider som det Àr enklast att vidta denna typ av ÄtgÀrder, och det Àr i lÀngden rÀtt att kommunen justerar sitt skatteuttag sÄ att det matchar behoven för de verksamheter som ska bedrivas. Den kommunala ekonomin bör inte tillÄtas bli sÄ stark att politikerna frestas till fler och större nöjesbyggen.