Liberal politik passar bäst in i mittens rike

Mycket av det som Nyamko Sabuni presenterade i sitt tal är gott och väl. Gamla liberala hjärtefrågor, delvis i ny tappning. Men sådana avhandlas bäst i mittens rike, , inte bland konservativa.

Partiledaren Nyamko Sabunis största utmaningen, bland många andra stora utmaningar, är att ena partiet. Hon måste helt enkelt visa ledaregenskaper. Stora sådana.

Partiledaren Nyamko Sabunis största utmaningen, bland många andra stora utmaningar, är att ena partiet. Hon måste helt enkelt visa ledaregenskaper. Stora sådana.

Foto: Henrik Montgomery/TT Nyhetsbyrån

Ledare2021-05-25 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Pingsten kallas ofta hänryckningens tid.

Hur många liberaler som blev hänryckta av partiledaren Nyamko Sabunis tal på det digitala riksmötet i helgen låter jag vara osagt. Men beslutet att stödja en borgerlig regering, även om det kräver stöd från Sverigedemokraterna, skaver fortfarande hos många liberaler.

Det finns en uppenbar risk att de interna spänningarna om Sverigedemokraterna består till och fortsätter efter partikongressen, landsmötet, i november. Vilket lär försvåra för Liberalerna att nå ut med sina lösningar på samhällsproblemen.

Nåväl, detta om detta.

Vad var det då som skulle peppa och mobilisera kommunal- och regionpolitikerna inför valet? Som skulle få dem hänryckta.

– Vi måste blicka framåt.

Självklart är det så. Nu när Liberalerna valt sida måste partiet och partifolket försöka lägga stridigheterna bakom sig. Det lär bli den allra största utmaningen, bland många andra stora utmaningar, för Nyamko Sabuni. Hon måste visa ledaregenskaper.

– Det är för mycket ”jante” i skolan.

Självklart är det så. Den svenska skolan behöver reformeras. Vi måste kunna acceptera att människor föds olika, att deras uppväxt ser olika ut. Alla kan inte stöpas i skolform 1a. De elever som behöver hjälp måste få det. I tid och tillräckligt mycket. Varje elev som går ut skolan utan godkända betyg är ett misslyckande för samhället, för skolan.

- Vi måste förbättra integrationen.

Självklart är det så. Det handlar om att gå från bidrag till arbete, om att lära sig svenska och att känna till hur det svenska samhället fungerar. För några år sedan hade sådana tankegångar renderat i en ”rasiststämpel”. Nu är de i princip var mans egendom.

– Vi måste bekämpa brottsligheten.

Självklart är det så. I grund och botten handlar det om att samhället måste återta kontrollen över samhället. Vägen dit går bland annat via fler poliser med större befogenheter och mer och bättre vittnesskydd. Ingen ska behöva vända bort blicken av rädsla.

Mycket av det som Nyamko Sabuni presenterade i sitt tal är gott och väl. Gamla liberala hjärtefrågor, delvis i ny tappning. Men sådana avhandlas bäst i mittens rike, inte bland konservativa och nationalkonservativa partier långt till höger på den politiska skalan.

Fortsättning lär följa på landsmötet i höst. Där väntas en hel del motioner som sätter klara och tydliga gränser för vad en borgerlig regering som stöds av Liberalerna ska kunna samarbete och inte samarbeta med Sverigedemokraterna om. Det behövs.