Staten betalade mer för kultur

Samhället lade mer pengar på kultur under 2020 än året innan, till stor del med anledning av pandemin och kraftigt ökade anslag. Det konstateras i en ny rapport från Myndigheten för kulturanalys.

Ökade anslag till kulturen under pandemin är den stora orsaken till att statens kulturutgifter ökade under 2020, enligt en ny rapport. Arkivbild.

Ökade anslag till kulturen under pandemin är den stora orsaken till att statens kulturutgifter ökade under 2020, enligt en ny rapport. Arkivbild.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Kultur2021-11-18 06:00

Samhällets utgifter för kultur ökade kraftigt under 2020 jämfört med 2019. Orsaken stavas en ökning av statens anslag till kultur från 13,6 till 17,2 miljarder kronor.

Pandemianslag

Myndigheten för kulturanalys konstaterar i den nya rapporten "Samhällets utgifter för kultur" att de ökade anslagen förstås ska sättas i samband med de stora problem som kulturlivet har brottats med under pandemin. Samtidigt var statens kulturutgifter under 2020 högre än de någonsin varit sedan myndigheten började föra statistik 1998.

De regionala och kommunala utgifterna för kultur var däremot mer stabila under fjolåret och har utvecklats i ungefär samma takt som under tidigare år. De senaste decennierna har de regionala kulturutgifterna ökat, främst på grund av ökade utgifter för området teater och musik. Jämför man regionerna med varandra så är det Västra Götalandsregionen som betalar mest för kultur räknat per invånare, och Region Stockholm minst, enligt rapporten.

Färre utgifter för bibliotek

När det gäller kommunernas utgifter ligger trenderna på senare år i stadigt ökande utgifter för bibliotek och allmän kulturverksamhet. Utgifterna för musik- och kulturskolan och stöd till studieorganisationerna har däremot förändras mindre sett över lite längre tid. Just studieorganisationerna fick dock ett betydande tillskott under 2020, vilket myndigheten konstaterar förmodligen också kan kopplas till pandemin.

Rapporten följer också upp en tidigare observation av att kommunernas kulturutgifter totalt sett har minskat, och där är förklaringen att utgifterna för bibliotek utgör en allt mindre del av de totala utgifterna.

Fakta: Samhällets utgifter för kultur

De totala offentliga utgifterna har ökat kontinuerligt fram till 2018, för att stå stilla under 2019. Under pandemiåret 2020 ökade statens utgifter kraftigt, från 13,6 miljarder till 17,2 miljarder kronor (2020 års priser) vilket är en ökning med 27 procent.

Även räknat i antal kronor per invånare ökade utgifterna väsentligt under 2020, från 2 951 kronor per invånare till 3 290 kronor per invånare vilket är en ökning med 12,1 procent.

De totala offentliga utgifterna ökade med 12,1 procent under 2020, vilket är mer än vad som tidigare uppmätts så långt tillbaka som statistiken sträcker sig.

De sammanlagda utgifterna i regionerna uppgick till 4,6 miljarder. Utgifterna för 2019 var endast 37 miljoner kronor lägre.

Under 2020 uppgick kommunernas utgifter till 12,4 miljarder kronor, en ökning med 0,9 procent jämfört med 2019.

Källa: Myndigheten för kulturanalys

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!