Vindkraft hör inte hemma i norra Sverige

Vindkraften i Västerbotten behöver inte byggas ut. Under vintern när det är kallt blåser det ingenting här, av den anledningen bör all utbyggnad av vindkraft uteslutande byggas söder om Dalälven. En utbyggd vindkraft i Västerbotten skapar enbart problem för länets innevånare.

Att avskaffa kommunernas vetorätt mot vindkraft är helt fel enligt skribenten.

Att avskaffa kommunernas vetorätt mot vindkraft är helt fel enligt skribenten.

Foto: Heiko Junge

Insändare2020-11-01 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om Miljöpartiet får som de vill så försvinner kommunens rätt att påverka och öppnar vägen för aktieägarnas företrädare. Klimatkrisen är en ödesfråga som skapats av den tilltagande energikrävande industrin. Växthusgaserna måste halveras, men gör det hos dem som orsakar de största utsläppen. Är ni så måna om detta kan ni påverka Kina som står för 30 procent av alla utsläpp och upplysa dem om att omedelbart upphöra med tillverkningen av vindkraftsturbiner. 

Vindkraften i sig är bara ett sätt att flytta problemen från ett ställe till ett annat. De jobb som vindkraftsparkerna skapar för den inhemska befolkningen under uppbyggnaden är kortvarig och efter utbyggnaden kommer de verkliga problemen med den skövlade naturen.

Om det nu är så att utbyggnaden genererar halva Sveriges energibehov så bör givetvis utbyggnaden ske på den folkrikaste delen av landet. Västerbottens befolkning uppgår till endast några procent av landets totala invånarantal. Är det något vi inte behöver i länet så är det elintensiva företag och för att rädda miljön borde sådana företag begränsas till ett minimum, eller få krav på sig att minska elförbrukning. Det finns inget som helst stöd för en ökande utbyggnad av vindkraften i Norrlands inland där dessa parker är planerade. Jag är ganska övertygad om att Västerbottningarna inte vill medverka till att Västerbotten ska bli ett föregångsland till ren och skär idioti.

Får Miljöpartiet bestämma kommer hela övre Norrland att formas till en enorm vindkraftspark av kinesisk tillverkning. Varken du eller kommuner får protestera, borttagande av vetorätten är att ta flera steg bort från demokratiska principer. Hur är det möjligt att ett litet parti längst ut på vänsterkanten har fått en sådan makt och styr över alla i regeringen? 

Det är bara inse att det är Miljöpartiets politik som är det största hotet. Med deras enögda kampanj om grönare energi får vi mera palmolja i bränslet och fler kalhyggen när skogsråvaran ska generera grön diesel. Vindkraft och solpaneler kan inte kompensera den ökande förbrukningen, endast neddragning av konsumtionen kan rädda oss från en kommande katastrof. Det talar inte Miljöpartiet om. 

År 2008 krävde Miljöpartiet att kommunerna skulle få ha vetorätt mot uranprospektering, därefter mot brytning av alunskiffer och gasutvinning på Gotland. Nu vill de avskaffa vetorätten mot vindkraft. Miljöpartiet är allt annat än demokratiskt och trovärdigt, endast när det passar deras egna syften. 

LG