Vinande rotorblad gör det möjligt att dammsuga

Insändarskribenten: ”Vilket toppenläge för en vindindustri det borde vara med ett uppförande på åsen som går i öst/västlig riktning strax söder om stan.”

Insändarskribenten: ”Vilket toppenläge för en vindindustri det borde vara med ett uppförande på åsen som går i öst/västlig riktning strax söder om stan.”

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2021-02-20 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har med stort intresse följt de senaste veckornas energidebatt, där framtida elproduktion varit en stor fråga. Vad jag som novis kan förstå så är framför allt vindproduktion framtiden. Jag har tagit del av åsikter att vi i norr är de stora vinnarna i framtiden. Detta tack vare vår produktion av elenergi från den utbyggda vattenkraften och den nu pågående byggnationen av vindindustri som till stor del sker i norrland.

När jag i dag tog en promenad i centrala Skellefteå och njöt av den värmande solen – och då jag vände blicken mot densamma – så slog det mig: vilket toppenläge för en vindindustri det borde vara med ett uppförande på åsen som går i öst/västlig riktning strax söder om stan. Den sträcker sig från Falkträsket till Klutmark, så det finns gott om plats för ett stort antal vindkraftverk och närhet till det lokala nätföretagets regionnät.

Tänk er, som stolta Skelleftebor vet ni att när rotorbladen snurrar och topplamporna blinkar så finns tillgång av el som gör det möjligt att dammsuga. Sedan under vackra sensommarkvällar när vi sitter på uteplatser och balkonger – och kan höra vinandet av rotorbladen och se de blinkande röda lamporna i topp på masterna – tänk vilken tillfredsställelse och trygghet som skulle infinna sig när vi vet att det går att dammsuga även i morgon.

Anders Johansson, Skellefteå