Flickor kĂ€nner sig otrygga – sĂ„ hĂ€r vill vi inte ha det

I den senaste ANDTS-undersökningen som publicerades före jul framkommer det att en mycket stor del av vĂ„ra unga flickor inte kĂ€nner sig sĂ€kra pĂ„ SkellefteĂ„s gator och torg. Över 40 procent av flickorna i Ă„rskurs tvĂ„ pĂ„ gymnasiet kĂ€nner sig inte trygga nĂ€r de i vĂ„r stad vistas i det offentliga rummet.

Tryggheten i SkellefteÄ mÄste öka, menar skribenten.

Tryggheten i SkellefteÄ mÄste öka, menar skribenten.

Foto: Lars Eriksson

InsÀndare2021-06-03 18:30
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I Norran den 19 maj kan vi lÀsa om en 41-Ärig livsstilskriminell som dömts för hundratals brott i SkellefteÄ, straffpÄföljden Àr sÄ lÄg att han snabbt blir fri och kan fortsÀtta att begÄ brott. I Sverige friges nÀstan alla frÄn sitt fÀngelsestraff efter tvÄ tredjedelar, Àven om man kan anta att den brottsliga banan fortsÀtter.

Polisen genomförde i början pĂ„ maj en samlad aktion och beslagtog narkotika, dopingpreparat och alkohol. Även drogpĂ„verkade bilförare upptĂ€cktes. Vi vet att narkotika Ă€r vanligt förekommande och att det gĂ„r allt lĂ€ngre ned i Ă„ldrarna. Vi har ett stort inflöde av narkotika till SkellefteĂ„ och Ă€ven till vĂ„ra samhĂ€llen runt omkring. Ett missbruk för ocksĂ„ med sig annan brottslighet, missbruket ska ju finansieras. Missbruket ökar och polisen ensam har inte i dag medlen för att komma tillrĂ€tta med problemet.

Vi har ocksĂ„ andra bekymmer – kanske inte alltid sĂ„ allvarliga, men Ă€ndĂ„. Jag tĂ€nker bland annat pĂ„ snatterier, cykelstölder, störande trafik samt hög musik frĂ„n bilar under nattetid i bostadsomrĂ„den. Detta Ă€r nedprioriterat av polisen och uppklarningsprocenten Ă€r lĂ„g. Men mĂ€nniskorna som utsĂ€tts upplever det inte som ett litet problem att man inte kan sova pĂ„ natten dĂ€rför att det spelas hög musik pĂ„ gatan, att cykeln Ă€r stulen, att nĂ„gon kastat Ă€gg pĂ„ huset, att man blir hotad pĂ„ gatan, att det snattas i min affĂ€r med mera. 

SĂ„ hĂ€r vill vi inte ha det! Det Ă€r brĂ„ttom att fĂ„ till stĂ„nd en förĂ€ndring. Vi behöver fler poliser pĂ„ gatorna, kanske ocksĂ„ fler ordningsvakter. Vi behöver samarbete med civilsamhĂ€llet och naturligtvis ocksĂ„ förebyggande insatser. Även smĂ„ brott ska utredas och beivras. SkellefteĂ„ vĂ€xer, nya stadsdelar ska byggas och det planeras för en stad som ska förvandlas till en mycket större stad. Det Ă€r positivt, Ă€ntligen Ă€r de norra delarna i Sverige en motor för utveckling. 

Vi vill att mÀnniskor flyttar upp till oss, hÀr finns det jobb, bra skolor, natur, hav och frisk luft. SkellefteÄ Àr en bra miljöstad, elen fÄr vi frÄn Àlvarna och batterifabriken gör det möjligt att lagra den. Men vi ska ocksÄ locka med den trygga staden, dÀr det offentliga rummet Àr tryggt för alla. Ett SkellefteÄ dÀr brottslighet och missbruk bekÀmpas och dÀr vi samverkar för att nÄ mÄlen.

Hur ska vi fÄ en tryggare stad?

Maja GrÀddnos