I Norran den 19 maj kan vi läsa om en 41-årig livsstilskriminell som dömts för hundratals brott i Skellefteå, straffpåföljden är så låg att han snabbt blir fri och kan fortsätta att begå brott. I Sverige friges nästan alla från sitt fängelsestraff efter två tredjedelar, även om man kan anta att den brottsliga banan fortsätter.
Polisen genomförde i början på maj en samlad aktion och beslagtog narkotika, dopingpreparat och alkohol. Även drogpåverkade bilförare upptäcktes. Vi vet att narkotika är vanligt förekommande och att det går allt längre ned i åldrarna. Vi har ett stort inflöde av narkotika till Skellefteå och även till våra samhällen runt omkring. Ett missbruk för också med sig annan brottslighet, missbruket ska ju finansieras. Missbruket ökar och polisen ensam har inte i dag medlen för att komma tillrätta med problemet.
Vi har också andra bekymmer – kanske inte alltid så allvarliga, men ändå. Jag tänker bland annat på snatterier, cykelstölder, störande trafik samt hög musik från bilar under nattetid i bostadsområden. Detta är nedprioriterat av polisen och uppklarningsprocenten är låg. Men människorna som utsätts upplever det inte som ett litet problem att man inte kan sova på natten därför att det spelas hög musik på gatan, att cykeln är stulen, att någon kastat ägg på huset, att man blir hotad på gatan, att det snattas i min affär med mera.
Så här vill vi inte ha det! Det är bråttom att få till stånd en förändring. Vi behöver fler poliser på gatorna, kanske också fler ordningsvakter. Vi behöver samarbete med civilsamhället och naturligtvis också förebyggande insatser. Även små brott ska utredas och beivras. Skellefteå växer, nya stadsdelar ska byggas och det planeras för en stad som ska förvandlas till en mycket större stad. Det är positivt, äntligen är de norra delarna i Sverige en motor för utveckling.
Vi vill att människor flyttar upp till oss, här finns det jobb, bra skolor, natur, hav och frisk luft. Skellefteå är en bra miljöstad, elen får vi från älvarna och batterifabriken gör det möjligt att lagra den. Men vi ska också locka med den trygga staden, där det offentliga rummet är tryggt för alla. Ett Skellefteå där brottslighet och missbruk bekämpas och där vi samverkar för att nå målen.
Hur ska vi få en tryggare stad?
Maja Gräddnos