Stor förståelse hjälper inte personal som går på knäna

Insändarskribenten skriver om stress och arbetsförhållanden inom skola, vård och omsorg.

Insändarskribenten skriver om stress och arbetsförhållanden inom skola, vård och omsorg.

Foto: Gunnar Ask

Insändare2022-03-07 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

V.S.O. brukar stå som beteckning på en del konjaksflaskor. I min betydelse står V.S.O. för Vård. Skola. Omsorg. När man tänker på de senaste (många) årens valrörelser så har detta mantra upprepats hur många gånger som helst av alla politiker. Tyvärr så går inte resurserna till dessa livsviktiga funktioner i samhället.

Varje dag får vi läsa i pressen om sjukvårdspersonal och lärare som går på knäna på grund av en enorm arbetsbelastning och obefintliga resurser. I Norran den 26/2 går det att läsa att omsorgspersonalen har fått nog av allt. De beskriver en arbetssituation som ingen skulle behöva uppleva och detta på grund av en organisation, som är så slimmad så den är mer eller mindre anorektisk. Då hjälper det föga att omsorgscheferna säger att ”de har stor förståelse” för att personalen är tröttkörd. Är det inte bättre att öka personaltätheten så att de som utför allt arbete kan få en drägligare tillvaro?

När personalen påtalar vilka problem som den ohållbara belastningen innebär, kan de få höra beskedet att ”du kan ju alltid säga upp dig”. Vilken arbetsgivare/chef är så himla arrogant och obrydd om sin personal? De som har utbildat sig inom sjukvårds- respektive läraryrket har ju gjort det med tanke på att kunna göra skillnad för andra människor.

Och tänk, nu är det valår igen. Återstår att se om regioner och kommuner står upp för V.S.O. Ni som tillsätter resurser kanske ska tänka på att ni en dag själva behöver detta.

Harriet Zetterström, Ersmark