Vi borde lära oss att glädjas över vinster som görs. Vinst är något fint som gjort oss effektiva och ett av världens rikaste länder. Det är också vinst i olika led som lett till att vi fått fram vaccin mot covid-19. Det är också vinstgivande företag som årligen betalar, direkt eller indirekt, all den skatt som kommuner, regioner och staten använder till vår välfärd.
Många angriper vinst och menar att allt skulle bli billigare om den posten försvann ur resultaträkningen. Så blir det inte. Om man delar upp företags kostnader så kanske vinst står för fem till tio procent. De procentenheterna kanske är det viktigaste vi betalar för. All välfärd vi har i Sverige skapas årligen från företag som gör eller hoppas göra vinst. Genom detta intresse skapas incitament för att inte slösa och att hela tiden utvecklas och uppfinna.
I Nordkorea har man satt verklig stopp för vinst. Vinstintresset som saknas har ersatts av ett fullständigt ointresse för att skapa framgångsrika företag och hela befolkningen svälter. Om vi inte vågar stå upp för vinstintresset, hamnar vi snart på deras nivå och får svälta och frysa.
I Skellefteå finns inte längre något privat alternativ för vård. Att få kolla hörseln tar mer än en månad. I Stockholm, där det överlåtits till privata aktörer, får man komma inom en vecka – för samma eller lägre kostnad för samhället. Vi törs ha privata tandläkare, då borde vi också våga ha privata audionomer. Vårdcentralerna är överbelastade och otillräckliga. Utbud och efterfrågan möts aldrig. Vill vi ha det så?
Törs vi prova vinstintresse i någon del? Törs vi prova en annan regim i kommunen och i regionen?
Bra kan bli bättre