Snälla tomten, ge oss en mild och blåsig vinter

Skribenten vet precis vad som skulle vara den perfekta julklappen.

Skribenten vet precis vad som skulle vara den perfekta julklappen.

Foto: Gorm Kallestad

Insändare2022-12-01 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idag, en relativ varm dag, kostar elen i snitt 3,75 kr/ kWh. En normalstor villa under december i Norrland använder 5000 kWh i december vilket innebär att elen utan skatter, nätavgifter och påslag kostar med samma pris 18 750 kr. Risken är påtaglig att elpriset blir ännu högre, särskilt om vi får en vacker och vit jul.

Efter att elräkningen är betald blir det väldigt lite över till julklappar, om ens något. Mitt råd är att spara pengarna då januari och februari kan bli ännu dyrare.

De som tjänar på de höga elpriserna är elproducenterna och staten via skatter. I år kommer kunderna i södra Sverige att få hjälp med elräkningen, detta gäller tyvärr inte norrlänningarna som politikerna tydligen har glömt. Nu måste politikerna vakna, finns det inga norrländska politiker som kan ryta till?

En lösning vore att sänka skatten och låta elproducenterna betala tillbaka till elkunderna. Det är viktigt att kunderna får hjälp annars har vi en våg av konkurser bland elkunderna.

Om inte politikerna vill hjälpa så får norrlänningarna önska sig en mild och blåsig vinter av tomten, det är endast då elräkningen kan bli lägre.