Seniorer – era recept kan försvinna

Mediciner som saknas utan att man blir uppmärksammad. Hur fungerar egentligen rutinerna? Region Västerbotten svarar direkt.

Insändarskribenten vill uppmärksamma seniorer på att recept plötsligt kan saknas.

Insändarskribenten vill uppmärksamma seniorer på att recept plötsligt kan saknas.

Foto: Joakim Serrander

Insändare2022-01-18 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Plötsligt så försvinner Dina mediciner från listan som apoteket skriver ut, dessutom måste du veta om det är lasarettet eller vårdcentralen som förskriver din medicin när du skall förnya ett recept. Ytterligare ett systemfel i regionens rutiner. 

Tydligen måste du alltid be om en utskrift varje gång du hämtar medicin för att eventuellt få veta om en medicin passerat uttagen mängd. 

I mitt fall saknades tre mediciner utan att jag blivit uppmärksammad. Det är märkligt att jag, som kund, dessutom måste veta vem som föreskrivit medicinen för att förnya ett recept. Allt detta gör att man förundras över hur regionen och apoteksrutinerna fungerar för oss seniorer som trots allt ofta är beroende av sin dagliga medicinering. 

Jag hoppas läkarna i länet kan göra en insats i detta ärende för att undvika onödiga läkarbesök.

Silent Table

Svar direkt

De flesta recept skrivs ut av den hälsocentral man är listad på, såvida man inte har mer kontakt med andra vårdaktörer. Vilken läkare som har skrivit ut läkemedlet står på etiketten som sitter på läkemedelsförpackningen. På apoteket kan man alltid be om att få en lista Aktuella recept utskriven. På denna lista ser man giltiga recept som har uttag kvar, hur länge receptet är giltigt samt hur många uttag som finns kvar. Det framgår även vilken läkare som har skrivit ut receptet och vilken hälsocentral eller avdelning läkaren tillhör/arbetar på.

Vid slutexpedition av ett läkemedel skrivs det ut en etikett av apoteket om att det var sista uttag. Denna etikett kan man få klistrad på listan aktuella recept som en påminnelse om att sista uttaget är gjort. Kom ihåg att ett recept aldrig kan vara giltigt mer än ett år från utskrivningsdatum. Om man tror att läkemedel har försvunnit från listan med aktuella recept, kan man be apoteket skriva ut en lista på de läkemedel som man hämtat ut de senaste 1,5 åren.

Har man tillgång till dator och Bank-id är det smidigast att gå in på 1177.se och välja "Läkemedelstjänster – se information om recept.” Där kommer du in i ”Läkemedelskollen” och kan se alla recept som har utfärdats till dig, både giltiga och de som inte längre är giltiga, samt se vilka recept du har hämtat ut på apotek. Du ser också vilken läkare som utfärdat receptet och dennes arbetsplats. I Läkemedelskollen lagras informationen i fem år.

Du kan även nå Läkemedelskollen direkt via lakemedelskollen.ehalsomyndigheten.se

Har man många läkemedel är det bra att i samband med ett läkarbesök, be att få sin ”Läkemedelslista” uppdaterad och utskriven. Det är den läkemedelslistan som är uppdaterad med aktuella ordinationer som du ska följa.

Läkemedelskommittén i Region Västerbotten