Hundlatriner och broar i stan – men landsbygden betalar

Några insändarskribenter i Norran anser att de som har hund ska betala för hundlatrinerna. Troligen ska alla landsbygdshundar beskattas också och det vore ju jämlikt, eller? Samma synsätt borde dock gälla för allt kommunalt.

Skribenten menar att Skellefteå kommun diskriminerar landsbygden.

Skribenten menar att Skellefteå kommun diskriminerar landsbygden.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2021-04-22 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vill man ha ännu en bro i centrum som folket sagt nej till så sätt upp en vägtull. Brukare betalar. Alla snåljåpar som kör runt på en annan bro för att slippa betala får man debitera via en kamera som ser när de svänger undan vägtullen. Den enkla, billiga lösningen med upplysningstavla om när det är hög belastning på Viktoriabron var väl aldrig på agendan? Hög belastning som varar under max 30 minuter strax före middagstid på vardagar förlänger restiden med cirka fem minuter. Är det ett problem som kräver en lösning för flera hundratals miljoner kronor – eller varför inte bara börja resan fem minuter tidigare?

Ska man ha flera mil gång- och cykelbana för centrumboende som dessutom hindrar åtkomst av centrum för den bilburna majoritet som inte bor där, så vore det rätta att återskapa skillnad mellan landskommun och stadskommun. Den som får allt serverat på tröskeln betalar och den som måste ordna allt själv slipper betala för andras bekvämlighet.

Ungefär som att posten nu sparar pengar genom att låta människor på landsbygden ha upp till två kilometer till postlådan och införa varannandags utdelning för att ha råd med att springa upp och ner i städernas höghus (där de har konkurrens). Sådana dumma beslut måste upphöra.

Och Norran som för en dryg månad sedan skrev att Skellefteå kommun nu har fått bort snömassorna från gatorna – i kommunen – så gällde det som vanligt bara city. Nu har solen snart fått bort de stora plogkanterna från de flesta vägbanorna i Boliden. Om en vecka kanske även våra gångbanor, det vill säga trottoarerna, också har tinats fram av solen. Glädjande att bilar snart kan mötas på alla gator och att fotgängarna/skolbarnen inte behöver gå mitt i trafiken. 

Men att vi ska betala skatt till något vi skulle kunna hantera bättre själva känns inte rätt – när jobbet vi betalat inte beställs i hela kommunen utan bara till centrum.

Likställighet måste återskapas för kommunala beslut