Nej till sommarstugor – bygg strandnära flerfamiljshus

Skribenten anser att man borde bygga flerfamiljshus i strandnära lägen så att fler kunde ta del av denna natur.

Skribenten anser att man borde bygga flerfamiljshus i strandnära lägen så att fler kunde ta del av denna natur.

Foto: Hasse Holmberg

Insändare2021-03-19 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En ständigt aktuell diskussion är den om strandskyddets vara eller inte vara. Några vill hävda att det nuvarande strandskyddet är en broms för utveckling, andra att det inskränker äganderätten. Naturvärden och allemansrätt ska samsas med privata intressen.

Vad alla är överens om är att många vill bo vid vatten, helst så nära att vågorna kluckar under altanen. Men vi kan väl också vara överens om att strandkanter är en ändlig resurs och att den strand som bebyggs kommer för evigt att vara ett intrång i det naturliga djur- och växtlivet.

Jag ser bara en lösning på problemet. Då fler och fler personer vill bo strandnära så kan vi ju inte tillåta att strandkanten ockuperas och bebyggs med enstaka villor och sommarstugor. Det är ett oansvarigt slöseri med värdefull natur, samtidigt som strandskyddsmotståndarnas egna argument faller platt om inte fler människor ges möjlighet att bo vid vatten.

Lösningen är såklart att strandskyddet lättas så att det kan byggas strandnära flerfamiljshus. Målet måste ju vara att så många som möjligt ska kunna ta ett morgondopp och se solen stiga över glittrande fjärd. Om vi bygger flerfamiljshus på attraktiva platser så nyttjar vi strandkanten som allra effektivast och kan lämna större områden opåverkade.

Det är vad jag kallar för en vinn-vinn-situation.

Ulf Larsson, Skellefteå