Nej, hyrpersonal tar inte jobbet från någon annan

Skribenten skriver om hyrpersonal inom exempelvis vården.
Skribenten skriver om hyrpersonal inom exempelvis vården.

Då det råder en del förvillande information om vårdbemanning kan det vara läge att komplettera bilden.

Insändare 18 januari 2024 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag arbetar sedan flera år inom bemanningsbranschen och delar inte alls den verklighet som signaturen Tillsammans (30/3, 2023) och Bort med profiten i vården (21/12, 2023) beskriver.

Jag hyrs in till mottagningar och avdelningar för att det saknas ordinarie personal eller kompetens. Jag tar inte arbete av någon. Bemanningsbranschen tvingar heller inte kommuner eller regioner att hyra in personal utan det är ett sätt att lösa en besvärlig bemanningssituation eller avlasta den befintliga personalen. Jag ersätter vanligtvis en vakans, det vill säga att det redan finns ett löneutrymme, eller gör en insats för att beta av vårdköer eller toppar i arbetsbelastningen. Att sommar och semester varje år kommer som en överraskning för Vårdsverige är ganska anmärkningsvärt.

Jag tjänar ibland bättre än mina fastanställda kollegor men skillnaden är att jag arbetar under mer otrygga förhållanden, på oattraktiva tider, ofta med högre produktionskrav och om behovet av mina tjänster upphör har uppdragsgivaren inget arbetsgivaransvar utan kan avbryta uppdraget omgående, vilket inte är helt ovanligt. Jag är extremt välutbildad med god erfarenhet och känner inte igen mig i att jag inte levererar det som efterfrågas, tar ansvar eller är någon belastning på något sätt. Jag är flitigt uppvaktad av mina tidigare uppdragsgivare då de vet vad de får för pengarna.

Anledningarna till att man söker sig till bemanningsbranschen kan vara flera och många av mina bemanningskollegor uppskattar att man kan styra över sitt arbetsliv, välja det man vill arbeta med och lönen är inte alltid det viktiga. Det är ingen hemlighet att dåligt ledarskap ofta är förknippat med personalflykt.

Om man besväras av det rådande läget är det fritt fram att utbilda sig inom något av respektive bristyrke. Jag lovar att Du kommer att vara jättepopulär under sommarmånaderna.

 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa