Ett osunt inslag i vården

Skribenten hoppas att behovet av hyrpersonal ska minska i vården.

Skribenten hoppas att behovet av hyrpersonal ska minska i vården.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Insändare2023-12-21 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läste för en tid sen i länstidningarna att Sveriges regioner och kommuner med samarbete ska minska beroendet av hyrpersonal. Äntligen, tänker säkert många med mig. I synnerhet är det för de norra regionerna angeläget att bli oberoende av detta osunda inslag i vården. Bemanningsföretagen har inte bara utarmat ekonomin utan skapar också en irritation bland fast personalen då en inhyrd kollega har mycket högre lön utan att ha samma ansvar.

Dessa personaluthyrningsföretag uppstod som en bieffekt av den avreglerings- och privatiseringsvåg som drevs fram på 90 talet och uppenbarligen insåg inte styrande politiker och ledande chefer vilka konsekvenser det skulle få. Men det var tämligen givet att en verksamhet med ansvar för människors liv lätt skulle bli utnyttjad av en cynisk vinstdrivande verksamhet när personalbehovet blir akut. 

Att de som ansvarar för personal och budgetar låtit kostnaderna för inhyrd personal öka så orimligt förefaller ändå som inkompetent. Det borde åtminstone gå att göra en maxtaxa som regionerna enas om. Det är också en fråga för vårdkvalitet eftersom personal från hyrbolag inte har en fast plats och därmed inte får den rutin som en stabil bemanning har. 

Men för att det ska vara möjligt att bemanningsföretagen inte ska kunna utnyttja vårdens beroendeställning så måste regionerna i hela landet utforma ett enigt regelverk. Så även om det kan bli en utmaning första tiden så måste den vinstdrivande verksamheten bort eller åtminstone begränsas till ett minimum om hållbar skattefinansierad sjukvård kunna klaras. Så kan hyrpersonal erbjudas fast tjänst i vården istället.