Dags att sätta ned foten mot bemanningsföretagen

Signaturen Tillsammans är kritisk mot att skattepengar går till bemanningsföretag inom tand- och sjukvård.
Signaturen Tillsammans är kritisk mot att skattepengar går till bemanningsföretag inom tand- och sjukvård.

Vad är det som händer? Hur kan vi låta detta pågå år efter år? Våra skattepengarna går rätt ner i fickorna hos bemanningsföretag och hyrpersonal.

Insändare 30 mars 2023 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En hyrsjuksköterska tjänar dubbelt så mycket än sina kolleger som är anställda av regionen. Dubbelt! Men har hen mer ansvar, gör hen ett bättre jobb, jobbar hen på mer obekväma tider? Svar nej. Det är helt vansinnigt att vi accepterar detta system. 

Samma sak verkar det vara inom tandvården. Som jag förstod det på nyhetsrapporteringen kring tandläkarbristen i norr så finns det egentligen nog många tandläkare, om alla tandläkare bara hjälptes åt och delade på "bördan" vill säga. Tydligen har de privata tandläkarna inget ansvar mot regionenangående tandvård för barn, de med stora eller särskilda behov. Är det verkligen så här vi vill ha det?

Om Region Västerbotten tillsammans med övriga regioner i Sverige en gång för alla kunde sätta ner foten ordentligt och kräva av regering och riksdag ett förbud till att våra skattepengar går till bemanningsföretag inom hälso- och sjukvård så skulle regionerna ha råd att anställa många fler och förbättra arbetsklimatet samtidigt. 

Skattepengar ska enbart gå till vårdinrättningar som drivs av region, eller kommunalt och statligt ägda. Ändra lagen så att även privata tandläkare är med och delar på ansvaret att driva en god och jämlik tandvård för alla i vårt land. Regionen måste samtidigt börja lyssna på sina anställda och de fackliga representanterna om vad det är som gör att man trivs på jobbet. De bör leda arbetet mer utifrån de anställdas tankar och idéer.

Vår sjuk- och tandvård är egentligen bland den bästa i världen med mycket kompetent och bra personal men vi riskerar just nu att rasera den. Vad håller vi på med?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa