Kommunen hårdexploaterar Södra Sunnanå

Skribenten anser att kommunen hårdexploaterar Södra Sunnanå.

Skribenten anser att kommunen hårdexploaterar Södra Sunnanå.

Foto: Yvonne Rönngren

Insändare2021-03-15 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett anslag kom plötsligt upp i portuppgångarna på Nyckelgatan. Det är Skellefteå kommuns byggnadsnämnd med tillhörande kontor som ville avisera att 600 till 700 nya lägenheter planeras för Södra Sunnanå. Berörda områden är Rösberget, området strax norr om Nyckelgatan, ett nytt område som kallas Backen och Nyckelgatans parkering. De här planerna berör egentligen ett väldigt stort område som löper från Travbanan i öst till Falkträskområdet i syd-väst.

Den första kritiken jag vill rikta mot detta är att tiden för samråd och synpunkter på kommunens planer är ju på tok för kort, Inte ens en månad. Vi har ganska starka restriktioner på grund av pandemin. En utställning skulle finnas i Stadshuset. Men det är inte läge att många ska åka ned till Stadshuset och titta på utställningen på grund av pandemin. Ja, uppgifterna finns förstås på kommunens hemsida, men uppmaningen på anslaget var att gärna titta på utställningen.

De planerade byggnationerna med vägdragningar i och till bostadsområdena kommer att förändra hela naturlandskapet. Väg 364, Burträskvägen, till Falkträskvägen kommer att beröra rekreationsområdet Rösberget. Tyvärr tror jag inte det blir lika fridfullt där som förr. Höghus på Nyckelgatans parkering blir tämligen dystert då skuggan kommer att lägga sig mot husen som har utsikt norrut.

Skrivningen i planen om att det är positivt att pulsen ökar i området kring Södra Sunnanå kan jag inte att hålla med om. Här har vi nog med trafik och puls sedan många år. Trots all vacker skrivning om detta som ett hållbart projekt så tycker jag att det är gammal vanlig hårdexploatering med en tradition från 1960- och 1970-tal.

Olov Wikström, Skellefteå