Hundar och värme kan bli en dödlig kombination

Ta det lugnt med hunden i sommarvärmen, uppmanar skribenten.

Ta det lugnt med hunden i sommarvärmen, uppmanar skribenten.

Foto: Justin Tang

Insändare2022-07-12 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Värme och hundar är en svettig kombination, ibland med dödlig utgång. Jag funderar hur resonemanget går när man som hundägare cyklar med sin hund på asfalten när det är varmt ute. Själv sitter hundägaren på cykeln i shorts och linne, det fläktar såklart skönt när man cyklar men för den stackars pälsade hunden som får springa på stekhet asfalt bredvid är det nog inte så härligt.

Hur resonerar ni? Svara gärna, skulle vara intressant höra era åsikter. Men prova först att springa bredvid en cyklist i päls (barfota givetvis) en sommardag, så får vi göra hur det kändes.

Funderar även varför man ska ta med sin hund på festivaler och andra liknande evenemang när det är stekhett? Hur tänker man? Vill man träna sin hund i sociala sammanhang finns det nog andra passande dagar än en festival fullpackad med människor? Kan man inte lämna sin hund hemma ensam kanske det är möjligt att anlita en hundvakt för några timmar?

Behöver jag nämna hund i bil en sommardag? Det borde ju alla veta riskerna med, eller?

Sen passar jag även på att upplysa att idag finns möjligheten att köpa fina selar till hunden i olika stilar om man nu inte lyckas lära sin hund att "gå fot". Gör ett besök på djuraffär där ni kan få god hjälp med rätt sele så behöver inte hunden slita så mycket och nästan bli strypt på kuppen.

Inför ett körkort för alla som tänker skaffa ett djur, det skulle vara gynnsamt för alla parter.

Behandla andra som du själv vill bli behandlad