Hissnande ideer för Saras torn i SkellefteÄ

Eiffeltornet i Paris.

Eiffeltornet i Paris.

Foto: MICHEL EULER/TT

InsÀndare2020-05-26 19:30
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Alimak-hissen Ă€r en vĂ€rldsprodukt spridd över hela himlakroppen. Den finns pĂ„ Eiffeltornet i Paris och anvĂ€nds i underhĂ„llet av jĂ€rnkonstruktionen genom sin geniala funktion. 

NÀr det nu byggs en tornliknande byggnad Àven i SkellefteÄ, borde hissen infogas som en del i den dynamiska anlÀggningen. Den imponerar storligen pÄ en landsortsbo som besöker staden, och ser kulturhuset som uttryck för den rikedom som Bolidenbolaget och SkellefteÄ Kraft alstrat genom framsynta planeringar. PÄ andra hÄll har pengarna gÄtt till huvudstadens infrastrukturella utbyggnad.

Att skapa tilltrĂ€de till vissa delar av byggnadsverket med utanpĂ„liggande Alimak-hissar, inglasade och sĂ€kra, skulle ytterligare förstĂ€rkta ”tornets” kraftfulla framtoning. Om arkitekten tĂ€nkt pĂ„ denna möjlighet Ă€r inte bekant, men gĂ„r naturligtvis att komplettera i efterhand. SĂ„dana typer av uppfarter lĂ€ngs fasaden kunde rĂ€knas som sevĂ€rdheter i en miljö som mer och mer fĂ„tt karaktĂ€r av ett skyline i New York-klass. 

I SkellefteĂ„ sker förtĂ€tningar pĂ„ höjden – snart ligger UmeĂ„ i lĂ€.

Yngve Nilsson, Norsjövallen