Hårdare tag mot drogpåverkade bilförare

Drogpåverkade bilförare är ett problem som eskalerar, menar skribenten.

Drogpåverkade bilförare är ett problem som eskalerar, menar skribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-03-22 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man läser dagligen, ibland flera notiser per dag, om hur polisen stoppat drogpåverkade bilförare. Borde det inte vara dags att sätta någon typ av spärr på dessa personer? Exempelvis att de inte får äga en bil, oavsett status på bilen. Det skulle kanske stoppa utlåning av bilar mellan dessa missbrukare. Det är faktiskt inte så ofta man läser att bilen var stulen i notiserna, vilket polisen borde ha kollat upp direkt vid ett stopp.

De blir helt enkelt spärrade hos Transportstyrelsen att äga ett registreringspliktigt fordon. Samtidigt ska personen som upplåtit fordonet straffas hårdare än som det är nu. Man kan komma undan med ett bötesbelopp, men det är för simpelt för att dessa personer ska lägga energi på att bry sig. Sätt ett fängelsestraff på mellan två månader och ett år. Detta kommer definitivt inte att lösa problemet, men kan kanske bromsa det lite i alla fall.

Det är faktiskt hög tid att stat och kommun gör en kraftsamling mot detta ökande missbruk. Det sträcker sig längre och längre ner i åldrarna, vilket är fruktansvärt skrämmande. Glöm slutligen, för guds skull, inte bort att anmäla all aktivitet ni tycker verkar underlig. Det är bättre att anmäla en gång för mycket än att personen skadar eller i värsta fall kör ihjäl någon.

Inte helt obrydd