Häpnadsväckande många långtradare på E4

Jag åkte en morgon till Umeå med start klockan 05.00. Jag fick för mig, efter att sett att det på rastplatsen vid McDonalds stod cirka tio långtradare, att räkna alla långtradare.

Skribenter har räknat långtradartransporterna mellan Skellefteå och Umeå.

Skribenter har räknat långtradartransporterna mellan Skellefteå och Umeå.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-11-23 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag åkte en morgon till Umeå med start klockan 05.00. Jag fick för mig, efter att sett att det på rastplatsen vid McDonalds stod cirka tio långtradare, att räkna alla långtradare. Jag räknade de jag mötte och som stod på rastplatser/parkeringsfickor mellan rondellen vid McDonalds i Skellefteå och rondellen vid Norrmejerier i Umeå.

Vädret var uselt så någon kan jag missat. Håll i er nu, det blev 109 stycken.109 stycken på 14 mil som åkte norrut, söder ut gick säkerligen en hel del också under denna tid. 

Vet ni hur långt det blir om man sätter ihop 109 stycken långtradare? Jag beräknade med att alla var 24 meter, det blir lite drygt 2 600 meter. Ganska långt eller hur.

Tänk nu om man slutar med fossila bränslen helt tvärt, ska dessa långtradare då gå på batteri? Vikten på fordonet ökar och då blir lasten mindre, vilket betyder än fler långtradare på vägarna.
Det är ju så här företag och butiker har sina lager, på vägen inte på nått lager i fastigheten. Den ökande kostnaden för åkeriet måste betalas och det bli vi konsumenter som får notan med dyrare varor. 

Med dagens höga bränslepriser så kommer nog priserna att öka snabbare än vad vi tror. Världsmarknadspriset är detsamma för alla men vi i Sverige har ändå en hög kostnad med nästan 20 kronor/liter. Så här kan det inte fortsätta.

Jag är inte emot renare miljö och renare transporter, tvärtom. Men det måste planas ut på betydligt längre tid än vad MP menar.
Det spelar ingen roll var du bor i Sverige, utan fordon kraschar Sverige. Bor du i nån stor stad med väl utvecklad kollektivtrafik som tar dig till och från jobbet utan problem kanske du klarar dig utan bil, men utanför storstaden finns ingen tunnelbana, spårvagn eller helt fungerande busstrafik. Det är detta som MP och tillika regeringen inte förstår.

Yrkeschaufför