Förskolan stängd – lägg kompetensdagarna på kvällstid

Skribenten tycker att kommunen ska lägga förskolans kompetensdagar under kvällstid.

Skribenten tycker att kommunen ska lägga förskolans kompetensdagar under kvällstid.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2021-05-28 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fyra dagar per år har förskolan kompetensdag och då stänger de verksamheten. Många föräldrar måste ta ledigt, exempelvis semesterdagar, då de inte har någon äldre släkting som är ledig och kan ta hand om barnet. Visserligen kan barnet den dagen få annan kommunal omsorg, men då med annan personal och på en annan förskola. Med stor sannolikhet är både personal och förskola okända för barnet. Vilket kan vara jobbigt och medföra en stor omställning för yngre barn.

Det hade varit önskvärt om dessa dagar istället kunde läggas kvällstid, vilket skulle underlätta för många småbarnsföräldrar. Då kunde föräldrarna använda dessa två semesterdagar vid någon tidpunkt de själva valde. 

Undrande Skelleftebo

Svar direkt

Varje förskola har fyra så kallade kompetensutvecklingsdagar varje år, där medarbetare får möjlighet att höja sin egen kompetens och arbeta med utveckling av verksamheten. Vi erbjuder alltid omsorg om behov finns under dessa dagar.

Under lov och kompetensutvecklingsdagar kan den omsorg som erbjuds ske genom exempelvis tillfällig sammanslagning med annan förskola, vilket kan medföra att barnen träffar annan personal och andra barn än på sin ordinarie förskola. Om du har funderingar eller oro inför dessa dagar, ta kontakt med personal, rektor eller biträdande rektor. Det är alltid viktigt att ha dialog med de som är närmast ditt barn.

Kompetensutvecklande insatser är betydelsefullt för att ständigt utveckla och förbättra förskolans utbildning för alla barn. Vi förlägger redan i dag en del av de kompetensutvecklande insatserna för medarbetarna på kvällstid. De fyra kompetensutvecklingsdagarna berör all personal på ett område och behöver därför ske på dagtid för att kunna samla så många som möjligt.

Kerstin Steinvall, avdelningschef förskola, Skellefteå kommun