Förskolan – kommunen måste ändra riktning

Varken kommunen eller något privat alternativ klarar av att sköta välfärden, menar skribenten.

Varken kommunen eller något privat alternativ klarar av att sköta välfärden, menar skribenten.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2021-03-02 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så har vi då fått ännu ett bevis på att varken kommuner eller privata företag ska ägna sig åt skola, vård och omsorg. Det finns ett argument som aldrig får användas när det kommer till drift och utövning av välfärden och det är att: ”Det finns tyvärr inte ekonomi att på ett riktigt sätt utöva, utveckla och förbättra för dem som jobbar i välfärden eller dem som använder den.”

Skellefteå kommun har beslutat att inte följa Skolverkets rekommendationer av max antal barn i barngrupperna på kommunens förskolor. Det är inte ekonomiskt försvarbart, hävdar de. Nej, kommuner och företag ska inte syssla med sådant de inte klarar av. Det får aldrig bli en ekonomisk fråga då det kommer till att vårda eller utbilda människor. Det är alltid så att i ett system där man måste spara, så är det alltid de mest utsatta som blir förlorarna. Det är människor det handlar om i skola, vård och omsorg. Människor, inte maskiner, byggnader eller andra ting – nej, människor!

Skola, vård och omsorg ska staten sköta drift och utförande av. Det måste alltid finnas resurser till vård och utbildning – och detta ska staten vara en garant för. Kommuner har inte ekonomiska resurser och företag drivs av vinstintresse, det är omöjligt att kombinera med välfärd. Barn med särskilda behov får inte den hjälp de behöver. Barngrupperna är alldeles för stora, barn och personal orkar inte med detta i långa loppet. Antingen söker sig personalen till andra yrken eller så blir de utbrända på grund av stress med mera. 

Förskolan i Skellefteå kommun har arbetsmiljöproblem som måste rättas till, ingen mår bra av för stora barngrupper.

BenHurFrid