Fågelsången har tystnat i sommar

Skribenten har noterat en klar nedgång av fåglar i sommar, exempelvis sädesärlor.

Skribenten har noterat en klar nedgång av fåglar i sommar, exempelvis sädesärlor.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Insändare2023-07-06 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen hade vi midsommar då vi njuter av högsommarens skönhet med blommor och fågelsång. Denna sommar märker jag en tydlig förändring vad gäller fågellivet, det är betydligt tystare och synbarligen färre fåglar. I mitten på maj kom de första svalorna och inventerade den gamla ladugården, flugsnapparna återkom till de holkar vi satt upp och en och annan sädesärla kunde ses vippande på stjärten springa på gårdsplanen. Svalorna stannade någon vecka men är nu försvunna, flugsnapparna finns kvar i en av våra holkar och sitter och spanar efter något ätbart, sädesärlorna ser jag inte längre men de söker ju sin föda på marken så de borde väl hitta tillräckligt med mat.

Orsaken till minskningen av fåglar måste bero på bristen på föda, då tänker jag på insekter som flugor och myggor. Visst kan det vara skönt att slippa denna plåga, men att de är så få är verkligen oroande. I vår sommarstuga brukar det vara fullt med flugor i fönstren när solen börjar värma på våren, denna gång var det inte alls så många, rensade bort dem med dammsugaren och sedan har nästan inte en enda fluga synts till. Samma med myggor som brukar vara en plåga särskilt runt midsommaren, men nu ses knappt en enda. Inte ens när man sitter på altanen och tittar mot kvällssolen kan man se något liv i luften, bara typ småflugor, men inga svärmar av dessa som det brukar vara.

Har kört bil till vår stuga dryga 3 mil t/r (7 mil totalt) nästan varje dag denna sommar, ibland genat via skogsvägar, men knappt en enda död insekt på front och vindruta.

Sommaren fram till midsommar har varit torr vilket kan vara en förklaring till att det är så få myggor, och när det inte längre finns några kor kvar i byn så kanske det blir för lite gödsel för flugorna att föröka sig i.  Inte för att jag saknar dem, men för fågellivet verkar det vara förödande. Finns väl bättre förutsättningar på andra ställen, men såg någonstans att fågelräknarna märkt att miljontals individer har försvunnit. Något allvarligt har hänt/håller på att hända med vår natur, men klimatförnekarna (till och med i vår regering) njuter väl av värmen, insektsfria somrar, utan störande fågelsång.