Enkla lösningar på ett svårt problem

Skribenten tycker att man missar en viktig poäng när man diskuterar kriget mellan kriminella gäng.

Skribenten tycker att man missar en viktig poäng när man diskuterar kriget mellan kriminella gäng.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2022-11-02 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det rapporteras varje vecka om kriget mellan olika kriminella nätverk om narkotikans marknadsandelar. Kriminalforskare, poliser på olika nivåer, beteendevetare, självutnämnda experter, journalister som skriver och skriver böcker om dessa gäng och nätverk om hur de ”jobbar”, hur de tänker, hur de är organiserade, om deras strategier att rekrytera yngre förmågor etcetera…

Många har enkla lösningar för det pågående smutsiga problemet, andra har mer komplicerade lösningar. Politikerna tävlar om vem som är grymmare än den andre.

Ingen av ovan nämnda yrkeskategorier inklusive politiker (om nu politik är ett yrke) samt alla andra självutnämnda experter nämner något om vem kunderna är som dessa narkotikahandlare krigar om. Det handlar om business, nämligen efterfrågan och tillgång. Om vi får svar på vika som är kunder, deras sociala och yrkesstatus, var de bor så kan samhället från politiker till socialtjänsten se ett ljus i tunneln att sätta stopp för detta krig mellan kriminella gäng och få chans att utrota detta smutsiga krig.

Lahcene Chellig, Arjeplog/Skellefteå