Elproduktion i norr räddar inte södra Sverige

Att bygga ut överföringskapaciteten av el från norr till söder kommer inte att lösa elbristen i södra Sverige, menar skribenten.

Att bygga ut överföringskapaciteten av el från norr till söder kommer inte att lösa elbristen i södra Sverige, menar skribenten.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Insändare2020-10-11 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt en nyligt publicerad rapport har Norrbottens län inklusive Norra Västerbotten i dag en överkapacitet på elproduktionen med cirka 3 000 megawatt. 

Ett ökat lokalt elbehov för bland annat Northvolt, elektrifiering av gruvnäringen och serverhallar beräknas 2028 att uppgå till 2 400 megawatt. Hybrit, framställning av stål utan koldioxid-utsläpp i Luleå är endast i pilotstadiet, men kommer i full drift att kräva mycket stor elenergitillgång. 

Nu får man höra att Svenska Kraftnät beslutat investera 75 miljarder kronor för att kraftigt utöka överföringskapaciteten av el från norr till söder. Man tycks på centralt håll och i södra Sverige således inte vara medveten om att det snart inte finns någon överkapacitet för export av el från norr. 

Det vettigaste vore att använda dessa pengar till utbyggnad av elproduktion i södra Sverige.

Eric Burström