Under en längre tid har det varit reportage och insändare angående åldringsvården i Skellefteå. Att det är något som är fel där det står helt klart.
Eftersom jag inte ens är Skellefteåbo så vet jag ju inte om det är politikerna eller om man har anställt chefer som inte klarar sitt jobb. Man blir betryckt när man läser om eländet.
Men kan det vara samma fel där som det är, och har varit under en längre tid, i regionerna? I sina ivriga försök att effektivisera vården anställer man folk som absolut inte kan vård, men som har till uppgift att effektivisera och förändra för att förbilliga.
I stället för att underlätta och se att vård inte kan bedrivas på samma sätt som en fabrik bedrivs, så införs nya digitala system för att mäta och utvärdera.
Snart har ingen vårdanställd tid att göra sitt jobb utan allt går ut på att dokumentera. Detta gör att allt fler vårdanställda inte orkar. Vad gör man då i administrationstoppen? Anställer man ännu flera administratörer och utvecklare? Tyvärr tror jag att det blir så.
Även skolan verkar genomgå samma effektiviseringsraseri. Alltfler elever orkar inte med kraven och de stora grupperna. Hemmasittarna blir allt flera. Det kan inte vara någon naturlag som säger att ekorrhjulet ska snurra snabbare och snabbare, att segregationen ska öka mer och mer.
Det måste finnas någon klok politiker i toppen som ser att mycket håller på att braka ihop. När vårdpersonalen slutar, när alltfler barn sitter hemma på dagarna. Då är det väl ändå dags att göra något?
Att våga förändra till de bättre för den vanliga människan. Att barn, äldre, sjuka och de som ska ta hand om dom, får en bättre och lugnare tillvaro, förorsakar ju inte speciellt stora koldioxidutsläpp. Så slutsatsen måste ju bli att det är bättre vi lägger mera pengar där än på privatkonsumtion.
TF