"Projektet föll på grund av senfärdiga beslutsfattare"

Skribenten menar att nybyggnationer av äldreboende hotas av senfärdiga beslutsfattare.

Skribenten menar att nybyggnationer av äldreboende hotas av senfärdiga beslutsfattare.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2021-05-25 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skellefteå kommuns senaste vård- och omsorgsboende Sunnanäng invigdes 2013. Sedan dess har planering funnits för ett äldreboende 2014, i anslutning till panncentralen på Eriksberg. Tyvärr anvisades inga pengar till driften så projektet föll på grund av senfärdiga beslutsfattare.

Nu planerar socialnämnden för Skellefteås nya äldreboende med invigning i slutet på 2023 eller början på 2024. Bästa tänkbara plats är på Lantmannagatan norr om Falkträskets förskola. Beslutsordningen är att först ska socialnämnden bestämma plats och antal boende/platser. Därefter hänvisas frågan till kommunstyrelsen för finansiering och slutligen till kommunfullmäktige för beslut.

Vänd på kuttingen. Börja med finansieringen som består av två delar: investeringen och kostnaden för driften. Fortsätt därefter med den övriga planeringen. Annars är risken stor att det blir ett nytt Eriksberg. Tips: kontakta Arboga kommun. De har byggt omsorgsboendet Åspegeln som har en hemlik och trygg boendemiljö med modern utrustning och välutbildad personal. Boendet invigdes i mars 2021.

Jag förutsätter också att socialnämnden tar del av Demensförbundets skrift "Riktlinjer för planering av demensboenden". Dessutom finns det forskning som visar att bra inne- och utemiljö är viktig för personer med demenssjukdom för de påverkar de boendes välbefinnande och livskvalitet.

Tage Ljungholm, Skellefteå