Bolidens trygghet – kommunens handlingsplan duger inte

Kommunen hänvisar till att Boliden inte är ”bortglömt” och att man diskuterar denna ort liksom andra orter i kommunen – men det duger inte.

Kommunens handlingsplan för Boliden är inte tillräckligt handlingskraftig, menar skribenten.

Kommunens handlingsplan för Boliden är inte tillräckligt handlingskraftig, menar skribenten.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2020-09-03 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en tidigare insändare, Norran den 18 augusti, beskrivs allvarliga sociala problem i Boliden och kommunens insikter och handlingsplan kring detta efterfrågas. I svaret framkommer att kommunen inte vill bidra till ökade sociala problem och att man har en beredskap att driva processer kring ovårdade hus och tomter. Men bara sedan insändaren publicerades har det i omgångar rapporterats om bland annat misshandel, inbrott och olovliga körningar med onyktra förare.

Då duger det inte – att betona att vi ska känna oss trygga och att ni på Skellefteå kommun samarbetar. Problemet är att många i Boliden inte känner sig trygga och att det som Skellefteå kommun bidrar med i sitt samarbete inte räcker.

Då duger det inte – att hänvisa till dialog med hyresvärdar, invånardialog och trygghetsvandring. Aktiva och konkreta åtgärder behövs för att mota oseriösa fastighetsaffärer och oseriösa fastighetsägare, för att skapa miljöer som inte gynnar missbruk och kriminalitet.

Då duger det inte – att tala om att misskötta tomter och fallfärdiga hus inte får den ”kärlek det behöver” och att detta drar med sig grannar i en ”sjunkande spiral”. Försiktighet behövs för att inte lägga problemet med fallfärdiga hus på grannar. Kommun och samhälle har ett övergripande ansvar för invånares och medborgares livsmiljö och detta ansvar gäller även Skellefteå kommuns ansvar för Boliden.

Då duger det inte – att hänvisa till omsorg om skattbetalare avseende kostnader för enskildas bristande ansvar kring fallfärdiga hus. Brister i samhällsplanering, underhåll och kommunal omsorg leder till att kostnader vad gäller missbruk, kriminalitet och förfall fortsätter. Kostnader som ändå och i än större omfattning hamnar i skattebetalarnas knä. Ett misskött samhälle är dyrt och skapar inte heller förutsättningar för samhällelig tillväxt. Dessutom lär Boliden och Bolidens samhälle i stor utsträckning och under många år ha bidragit till Skellefteå kommuns skatteintäkter.

Insändaren handlar om de allvarliga problem som finns i Boliden och hur detta ska åtgärdas. Kommunens insikt och handlingsplan i form av diskussioner och trygghetsvandringar räcker inte för att nå förändring och för att skapa trygghet.

Bolidenbo