Ulf Lidén

Foto: Norran

Personligt2017-01-20 08:06

Ulf Lidén har avlidit, 74 år gammal. Närmast anhöriga är hustrun Sonja och döttrarna Maria och Marlene med familjer.

Ulf Lidén föddes i Karungi i Tornedalen men växte upp i Bastuträsk, där stora delar av släkten bodde i samma kvarter och kusinerna blev som syskon. Som liten var Ulf med sina föräldrar Majken och Folke då de påbörjade byggandet av stugan vid Arnträsket, den stuga som Ulf senare kom att förvalta. Under uppväxten kom mycket av fritiden att spenderas med fiske och friluftsliv, scouter, fågeljakt och trav. Via gymnasiet i Skellefteå ledde studierna till att Ulf blev en av de första i Norsjö kommun som tog en universitetsexamen som teknisk magister i maskinteknik vid KTH i Stockholm. Ulf hade en period planer på att emigrera till Australien, men ödet ville annorlunda då han på sin studentfest träffade sin kärlek och livskamrat Sonja. Utbildning och jobb tog dem till Kalix, Boden, Stockholm och Uppsala där första dottern Maria föddes. Efter en flytt till Lycksele, där Ulf fick en tjänst som gymnasielärare i teknologi, maskinteknik och senare även matematik, så föddes även dottern Marlene.

Familjen fortsatte spendera mycket av fritiden i Bastuträsk, där de bodde stora delar av sommaren i en egenhändigt timrad stuga ute på en liten ö. Stuglivet levdes också i Tärnafjällen, där även Gunne, Ulfs studiekamrat från KTH och bästa vän, hade en stuga. Såväl i fjällen som på gemensamma resor spånade de två ständigt på nya uppfinningar och konstruktioner. Ulf byggde och fixade varhelst det behövdes. När stugtaket på stugan i Arnträsket skulle tätas byggde han ett rum med veranda ovanpå. När han skulle bygga en vedbod blev det ett extra hus. Alltid med unika detaljer och efter en egen ritning. För Ulf var det viktigt rent grundläggande, att leva livet efter sin egen ritning och odla sin särart.

Arbetsglädje hittade Ulf i elevernas livsglädje och infallsvinklar, och i glada fikarumsdiskussioner med alla kollegor som även var goda vänner. Han hittade också ständigt nya intressen: ishockey, segelflygning, guldvaskning, mineralletning, golf, navigering, lokalhistoria, arkeologi, trädgårdsodling… Ulf läste mycket och det fick gärna finnas både djupa livsfrågor och en svart humor, som hos Torgny Lindgren och Lars Molin. Två år före sin pensionering flyttade Ulf och Sonja till Umeå, där gemenskapen med grannar och vänner vid odlingslotten och i Västerhiske sportfiskeklubb betydde mycket.

Sonja var Ulfs stora lyckokast och stöd i livet och under femtiotre år kompletterade de varandra. Ulf var också oändligt stolt över sina döttrar Maria och Marlene och de fem barnbarnen Ylva, Erik, Enar, Emelia och Elina. Vad det än var fanns där alltid oreserverat med stöd, uppmuntran och praktisk hjälp. I sin längtan till skog och sjö, en vilja att rå sig själv och med en oerhörd händighet och arbetsförmåga påminde han mycket om pappa Folke. I förkärleken för diskussioner, intellektuella utmaningar och att stå upp för sina åsikter var han mycket lik mamma Majken. För Ulf var tanken och samtalet alltid högt och fritt – det något av allt det vi nu bär med oss i våra minnen och hjärtan.

Familjen

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!