Majlis Forsman

Personligt2016-12-24 03:00

Majlis Forsman har somnat in efter en längre tids sjukdom. Hon blev 71 år.

Majlis föddes i byn Mullbacken, i en syskonskara på fem barn. Vid 7 års ålder började hon skolan i Mellanström och bodde på skolhemmet i byn. Hon bodde där när skolhemmet brann ner 1955. När hon väcktes av larmet att det brann begav hon sig genast till sin lillasyster som sov på en annan avdelning. Tillsammans sprang de sedan, under stor dramatik, ut ur det brinnande huset.

Efter avklarad skolgång började Majlis jobba som hembiträde hos en familj i Arjeplog, därefter jobbade hon bland annat på Forslunds café och Martins möbler där hon sydde gardiner. Sömnad var ett av hennes stora intressen och hon var en mycket skicklig sömmerska.

1966 gifte hon sig med Anders Forsman och paret fick två döttrar.

Majlis vistades gärna ute i naturen, vintertid tillsammans med familj och vänner i Arjeplogsfjällen. På hösten var det älgjakt och bärplockning som gällde. Hon provade också på att vara egen företagare. 1980 köpte hon en jeansbutik i Arjeplog, en affär som hon drev under några år. Därefter fick hon jobb hos Studieförbundet Vuxenskolan.

Vid 40 års ålder drabbades hon av ett pulsåderbråck i hjärnan, vilket kom att förändra hennes liv. Hon fick 30 procent nedsättning av rörelseförmågan i sin vänstra sida och förlorade vissa viktiga funktioner. Men förmågan att lösa korsord och svara rätt på kluriga frågor i frågesportprogrammen på teve fanns kvar. Där var det få som kunde slå henne.

Sjukdomar kom dock att förfölja henne. Hon fick bland annat en stroke, hjärtproblem och bröstcancer. Men hon kom tillbaka efter varje sjukdomsperiod och klagade aldrig, trots alla motgångar i livet.

Hon var en social och glad person som gärna umgicks med släkt och vänner. Hon reste också mycket, bland annat till sin dotter och sina barnbarn i Paris. När cancern slog till för andra gången flyttade Majlis till servicehuset Tallbacken. Där trivdes hon mycket bra och deltog i alla aktiviteter som anordnades. Det var också där hon till slut somnade in.

Majlis sörjs närmast av döttrarna Marie-Louise och Anna-Lena, barnbarnen Markus, Lola och Aaron samt mor Greta och syskon med familjer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!