Maj-Lis Andersson

Foto: Norran

Personligt2017-06-09 11:10

Den tredje juni, några dagar efter sin sjuttioårsdag, avled vår älskade Maj-Lis i hemmet i Ragvaldsträsk efter en tids sjukdom.

Hon föddes 1947 i Ragvaldsträsk, som den yngsta av Ragnar och Viktoria Linströms sju barn. Efter avslutad husmorsskola arbetade Maj-Lis i köket på Skellefteå Lasarett och flyttade så småningom till Skellefteå. Ute på dans hösten 1967 träffade hon sin blivande man, Stig, och de har varit ett par sedan dess. 1974 köpte de hus i Skelleftehamn och med korta mellanrum därefter föddes döttrarna Linda och Sara. Fram till dess vi började skolan var Mamma hemma och tog hand om med oss barn; doftminnet av hennes chokladsnitt känns fortfarande levande både hos oss och våra vänner. Hon började sedan jobba i köket på det då nybyggda Skärgårdshemmet. Några år efter att ha veckopendlat till Umeå för utbildning till kokerska sökte hon sig sedan vidare som kokerska på förskolan Astern på Getberget där kontakten med barnen var något som hon ofta talade varmt om. På Aster blev hon också kvar fram till sin pensionering.

Familjen, släkten och vännerna betydde mycket för Maj-Lis. Hon ansåg att det var viktigt att ställa upp för andra och var mån om att andra skulle ha det bra. Mamma tyckte mycket om att umgås, gärna över en bit mat. För henne var det viktigt att samla alla i samband med högtider och födelsedagar.

Med åren utökades familjen med fyra barnbarn, som alla hade en väldigt stor plats i hennes hjärta. Hon omsorg om dem visste inga gränser och oavsett vilka uppvisningar, matcher eller konserter som de deltog i fanns hon alltid på plats. Otaliga är också alla de upptåg och bus som de haft tillsammans med sin mormor och stunder som tillbringats i vattnet nere vid sjön. Mamma älskade att simma och oavsett tid på dygnet gick det alltid att locka med henne på en simtur.

För ett tjugotal år sedan renoverade mamma och pappa den gård i Ragvaldsträsk som fram till dess använts som sommarstuga och flyttade dit. Huset blev en naturlig samlingspunkt för familjen, framförallt på sommarsemestrarna då vi flyttade ut med våra familjer och levde i storfamilj med Mamma som naturlig centrumpunkt och matgeneral. Ingen gick någonsin hungrig från Maj-Lis bord.

Maj-Lis var energisk och sprallig, och med sin bakgrund inom köksnäringen kom hon ofta att bli den som skötte mathantering vid kalas och fester. Så blev det även när hon efter pensioneringen gick med både Bönhusföreningen och i PRO Ragvaldsträsk, där hon snabbt blev en del av dess styrelse och matlagningsgrupp. Hon trivdes mycket bra i den aktiva men tillbakadragna rollen.

Att resa var ett stort intresse. Vi hade turen att få göra många resor tillsammans, som gett många underbara minnen och erfarenheter. Inte minst det senaste decenniet när Stig och hon reste två gånger om året till Frankrike för att umgås med barnbarnen där. Maj-Lis talade ingen franska, men hennes spontana och otvungna sätt gjorde att hon ända skaffade vänner i området. Aldrig var vi så bortbjudna på kaffe hos grannarna som när Mamma och Pappa var på besök.

En älskad maka, mor, svärmor och mormor har lämnat oss i obeskrivlig sorg och saknad, men minnena är många och varma. VI är så tacksamma för de många år vi fått tillsammans.

Stig, Linda och Sara

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!