Lars Holmqvist

Personligt2017-06-30 09:17

Min älskade make, vår älskade pappa, Lars Holmqvist har, 72 år gammal, somnat in i sitt hem i Yttervik, omgiven av sin närmaste familj.

Lasse växte upp på Norra Hedensbyn tillsammans med sin bror Dan, mamma Hildur och pappa Magnus. En härlig tid som han berättat mycket om.

Mamma och pappa träffades 1965 och förlovade sig samma år. De gifte sig i Graninge kyrka utanför Sollefteå 1967. De fick oss två döttrar, Susanne och Maria.

Efter avslutad skolgång arbetade Lasse på olika företag i Skelleftebygden. Arbetet ledde honom ut i världen och han fick uppleva och se många spännande platser. Han hade lätt för att skapa relationer och knöt många kontakter världen över. Vi minns knastret från telefonsamtalen hem från avlägsna platser i Asien, Afrika och Sydamerika. Det var alltid lika spännande att se vad han hade med sig hem i resväskan.

Pappa var kreativ och händig, hade alltid planer och nya projekt på gång. Huset vid älven på Morön renoverades på kvällar och helger, med inspiration och hjälp från både far och svärfar. Båda med goda kunskaper om byggnadsvård och snickeri, svärfar hade egen snickerifabrik i Helgum där pappa lärde sig mycket och älskade att vara.

Att sköta tomt och trädgård var ett stort intresse. Att vårbruka trädgårdsland och tomt, odla, rusta och sjösätta båten, kapa, klyva och stapla nästa vinters vedbehov tyckte pappa väldigt mycket om. Vi har fått mycket tips, råd och hjälp i våra egna trädgårdar.

Arbetet ledde till flytt, först till Örnsköldsvik och sedan vidare till Mälardalen. En längtan tillbaka till Skellefteå fanns alltid hos pappa och efter 15 år gick flytten hem igen. Renovering och ombyggnad av huset i Yttervik startades, ett sekelskifteshus, näst intill obeboeligt, renoverades med pappas varsamma hand och kunnande till ett fantastiskt vackert hus där vi alla älskar att vara. Relaxavdelningen, som var pappas senaste projekt, blev klart för bara någon vecka sedan.

Pappa engagerade sig i Bonnstans Kammarägareförening där han var ordförande från att den bildades 2001/2002 fram till årsmötet 2015. Bonnstan betydde mycket för honom och han lade ner mycket tid och kraft där. Han var också medlem i W:6 och Frimurarna.

Efter att ha varit ensam man i familjen kom svärsönerna Fredrik och Andreas och de fyra barnbarnen, Simon, Daniel, William och Adrian. Otroligt älskade! Det blev många kojor, traktorfärder, grillkvällar, båtturer, fotbollsmatcher på lägdan och fiskekvällar. Pappa älskade att umgås med familjen, besökte oss ofta och vi gjorde även många semesterresor tillsammans. Vi har många fina minnen att bevara. Pappas historier från gamla tider på Ytterviksbacken, där mamma Hildur växte upp, är något vi alla hört många gånger och är berättelser vi kommer att sakna.

Pappa var en väldigt positiv person, såg alltid framåt, något han ofta sa var "nog går de nog". Vi kommer sakna hans stöd, omtanke och kloka insikter, hans humor och glimten i ögat. Vi bär pappa med oss i våra hjärtan och någonstans är vi alltid tillsammans.

Elenor, Susanne och Maria

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!