Birger Olsson

Foto: Norran

Personligt2016-12-08 03:00

Birger Olsson, 70 år, älskad make och pappa, avled stilla den 26 november på Sunderbyns sjukhus.

Birger föddes 1946 i Bygdeträsk, en mil utanför Burträsk. Han var son till Gerda och Torfrid Olsson och växte upp med sin tvillingbror och ytterligare tre bröder.

Efter folkskola, realskola och läroverk avslutade han sina studier med en lärarexamen på Umeå universitet. I hela sitt yrkesverksamma liv var han högstadielärare och rektor i Gammelstad. En allvarlig sjukdom gjorde att han tvingades lämna sitt omtyckta arbete ett par år i förtid.

Birger hade ett stort idrottsintresse. Han spelade högerytter för Bygdsiljums SK och tävlade som stavhoppare för den anrika klubben Burälven. Här blev han den förste idrottaren i Skellefteregionen att tävla med glasfiberstav.

Det viktigaste för Birger i alla sammanhang var familjen. Han gifte sig 1975 med sin älskade Ulla och de fick Jenny 1977 och Klara 1980. Birger var alltid mycket kärleksfull och månade verkligen om sin familj. Döttrarna uppmuntrades av honom att åka skidor och spela fotboll. Han visade också stor omtanke om barnbarnen, släkt och vänner. På fester och släktträffar var han den givne historieberättaren och underhållaren.

Allra bäst trivdes Birger i familjens sommarstuga "inni Lia". Hans stora njutning var att få sitta vid Göksjöns strand med de sina och titta ut över vattnet och Björkön samt det vackra kulturlandskapet på andra sidan sjön. Ett bastubad tillsammans med sin tvillingbror kändes också alltid rätt. Från detta ställe gjorde han ofta dagsutflykter i sin hembygd och fungerade gärna själv som en skicklig guide på pappa Torfrids konstmuseum i byn.

Birger var enkel, han förstod sig på att ta vara på livet. Saknaden är oändlig men han kommer alltid att finnas kvar i våra hjärtan.

Familjen och tvillingbrodern Thorbjörn

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!