Rune Käck

Rune Käck.
Rune Käck.

Rune Käck, Kokträsk, Malå.

Dödsfall 20 januari 2024 05:00

Den 27 december 2023 avled, efter en kort tids sjukdom, vår pappa Rune på Lycksele lasarett. Han blev 91 år.

Pappa var den äldste sonen i en syskonskara på sex i ett jord- och skogsbrukarhem i Kokträsk. Efter avslutad folkskola så var det enda valet att påbörja vuxenlivet med arbete för att bidra till familjens försörjning. Arbetet i början av yrkeslivet bestod i huvudsak av skogsarbete i dess olika former som avverkning, röjning, plantering och flottning. 

Efter mekaniseringens inträde i skogen tog pappa jobb som gruvarbetare i Adak och senare Kristinebergs gruva. När gruvnedläggningar och mekaniseringen togöver även i gruvan så gick pappa vidare och jobbade som byggnadsarbetare vilket han gjorde till han gick in pension.

Utifrån sina erfarenheter från många olika yrken så blev pappa väldigt duktig med olika former av träarbete. Han var en eftertraktad hjälp bland många i bygden och utförde många jobb. 

Pappa var mycket social och tyckte om att träffas och umgås med vänner såväl som nya bekanta. Han var alltid beredd att ställa upp och hjälpa till med olika arrangemang i byn och var ålderman under många år.

Pappa gifte sig med Tedy Lindström 1962 och dom bosatte sig i Kokträsk. Tedy avled efter en lång tids sjukdom så de sista elva åren levde pappa ensam. Pappa bodde hela sin livstid i sitt älskade Kokträsk, förutom de två sista åren då han bodde i Malå. 

Pappas stora fritidsintresse var fiske och han fiskade flitigt under alla årstider. Ett annat stort intresse var idrotten, där skidor, skidskytte och friidrott var det han tyckte mest om. Pappa var även politiskt intresserad och under en del av sitt liv var han även aktiv i Centerpartiet. Pappa tyckte mycket om att läsa både böcker och tidningar. På äldre dagar blev även korsord ett intresse.

Pappa levde ett långt liv och hade god självkänsla och positiv livssyn. Han kommer alltid att finnas i våra hjärtan. Vi är tacksamma för den tid vi fick.

Karita Käck, Lotten Lindström

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa