Mats Karlsson

Mats Karlsson, Umeå.

Dödsfall2022-12-03 05:00

Mats Karlsson har efter en tids sjukdom somnat in 77 år gammal, och sörjs närmast av maka, barn med familjer.

Mats föddes i Forsliden, äldst av fyra syskon. Hans far var åkare, och hans mor hemmafru. Hans tidiga år präglades mycket av att han vistades ett år på sjukhus i Skellefteå efter en infektion. När han väl fick komma hem, ordinerades han vila minst åtta timmar per dag. Som tur var lyssnade han inte, utan grundlade där i lönndom det som skulle bli hans största fritidsintresse, nämligen kärleken till längdskidåkning och löpning. 

Mats var en idog student, och valde efter militärtjänstgöring att påbörja universitetsstudier i Umeå för att bli tandläkare.  

Sin hustru Gun träffade han i mitten på 60-talet på Royal i Ånäset, och de gifte sig 1970. 

Yrkesbanan påbörjades i Örnsköldsvik, där hans båda söner är födda. 1977 gick flyttlasset till Robertsfors där han verkade som tandläkare fram till pensionen. Han var mycket aktiv i föreningslivet, där framför allt skidsektionen i RIK, Lions och Golfklubben märks. Han verkade som skidtränare för ortens ungdomar från det att vi barn kunde åka och långt efter att vi flyttat hemifrån. Robertsfors blev till Umeå. Helt övergavs inte Robban. Sommarstugan på Varvet blev kvar, stället där många fina somrar tillbringats. 

Älgjakt med bröderna och de gamla kompisarna från Forsliden blev ett stort intresse, och under många år slet han ut två hundar per dag som hundförare. 

Mats utstrålade genom livet en stor trygghet, alltid balanserad och lyssnande. Han hade stor empati, vilket gjorde honom omtyckt av patienterna, och av alla i sin omgivning. Han har fortsatt att leka med oss barn och sina barnbarn genom hela livet, och tog sig alltid tid att köra en leksaksbil till på hallmattan. 

Det sista backkrönet är nu passerat, och det är med tungt hjärta och stor saknad som vi säger adjö vill vår älskade make, far, farfar och svärfar. Vi kommer att minnas honom med all den värme och glädje han spred. 

Familjen 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!