Dödsfall, Vivi-Anne Lundström, Skellefteå

Vivi-Anne Lundström, Skellefteå

Vivi-Anne Lundström

Vivi-Anne Lundström

Foto: Mats Engfors/Fotographic

Dödsfall2021-03-13 05:00

Vivi-Anne Lundström, 87, avled hastigt i sitt hem i Skellefteå den 4 mars 2021. Närmast sörjande är maken Jack och fem barn med familjer.

Vivi-Anne föddes 1933 i Boliden som äldsta barn till Gustav Pettersson och hans hustru Valborg (född Boman). De flyttade snart till Sörböle där hon växte upp med två bröder. Hennes far var affärsman och hon hjälpte ofta till i firman. Vivi-Anne var en duktig elev och dessutom social och hade lätt att få vänner, många av dem för livet. Hon var engagerad och ledande i KGF, Sveriges kristliga gymnasistförbund.

En dag gick Jack Lundström förbi, deppig efter att nyligen blivit dumpad av sin förutvarande flickvän när Vivi-Annes tjejgäng bjöd in honom till Brogatan där hon bodde. ”Jag sätter mig på en så här oskön sittpuff för att du inte ska tro att jag har tänkt nånting”, ska hon ha sagt enligt Jack. Något han anade i alla fall!

De blev ett par och studerade snart båda i Uppsala, Vivi-Anne till lärare i svenska och engelska på gymnasienivå. Vivi-Anne och Jack gifte sig på sommaren 1956, och efter universitetsutbildningen bar det av hem norrut igen. Skellefteå och kärleken till hembygden var en del av hennes identitet.

Vivi-Anne och Jack fick ett mycket lyckligt äktenskap, som varade i nästan 65 år, och de fem barnen Maria, Erik, Eva, Brita och Karin. Vivi-Anne trivdes som lärare, först på Mullbergsskolan och senare på Anderstorps gymnasium och hon var omtyckt av såväl elever som kollegor. Efter pensioneringen var hon en av de ledande organisatörerna av månatliga träffar och årliga utflykter för gamla Anderstorps-lärare. Hon hade talangen att oftast efter att ha mött en elev bara någon enstaka gång redan kunna deras namn. För några år sedan satt hon i ett väntrum och kände igen en tidigare elev som tittade tyst tillbaka. Hon frågade bara; ”vilket år?” Varpå svaret kom; ”1964!”

Ett av hennes stora intressen var litteratur. Hon läste under hela sitt liv cirka en bok i veckan och gillade litteratur med tuggmotstånd. I många decennier var hon med i två bokcirklar, ända tills coronan satte stopp för mötena.

Vivi-Annes varma kristna tro var en del av hennes personlighet och en av nycklarna till hennes människokärlek. Under 25 år var hon kyrkvärd. Hon var även söndagskollärare och bibelstudiegruppledare och satt i kyrkorådet för S:t Olovs församling samt i Stiftsgårdens styrelse.

”Jag har 100 aktiva tårtrecept”, sa Vivi-Anne som samlat elva pärmar med favoritrecept på både mat och bakverk. Dessutom provade hon ständigt nya recept och kommer att länge bli ihågkommen för sin underbart välsmakande bak- och kokkonst och för sin gästfrihet.

För oss barn har mamma alltid betytt mycket värme, godhet, kärlek och omtänksamhet. Tacksamma är vi att vi fått ha henne i våra liv! Hon hade en imponerande ork som kunde, förutom jobb och stor familj, även räcka till för massor av vänner. De delar nu sorgen med oss barn och med Jack, barnbarn, barnbarnsbarn och övrig släkt.

Barnen genom Erik och Brita

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!