Dödsfall, Maria Andersson, Skellefteå

Maria Andersson, Skellefteå
Maria Andersson, Skellefteå

Maria Andersson, Skellefteå

Dödsfall 7 november 2020 05:00

Vår älskade levnadsglada, envisa, energiska och humoristiska naturmänniska Maria Andersson har avlidit, 55 år gammal.

Maria föddes i Aten och växte upp på Rhodos. Där träffade hon sin älskade make Börje av en slump. Direkt pappa landade på Rhodos bjöds han in till en tjejfest av gemensamma bekanta, mammas fest, och efter den festen har de varit oskiljaktiga.

Mamma och pappa bestämde sig för att flytta till Sverige, ett land med ett klimat som mamma älskade. De första åren i deras äktenskap bodde de i Umeå, Karlskoga, Sorsele och Piteå innan de köpte sitt drömhus på Morö Backe. Ett hus de bott i sedan 1988. I detta hus ”tillverkades och föddes” min bror Johan och jag Alexandra.

Maria älskade att vara ute i naturen, fiska och andas frisk luft. Minnena ute i skogen med fikaväskan i högsta hugg, mammas rädsla för ormar och den desperata jakten efter den första kantarellen är minnen vi alltid kommer att bära med oss. Mamma var en familjemänniska, hon gjorde verkligen alltför oss barn. Hon trivdes bra på resande fot men älskade också att vara hemma och laga mat. Köket var hemmets hjärta, ett hjärta dit alla var välkomna.

2017 kom Alicia till världen, mammas älskade barnbarn. Alicia gjorde mammas tillvaro ännu mer glädjefylld och hon pratade ofta om och med Alicia. De lekte och skrattade mycket. Alicia blev den viktigaste minimänniskan i mammas liv. Det är en stor sorg att vår mamma och farmor inte fick möjlighet att fira Alicias treårsdag.

Maria drabbades av äggstockscancer vid 46-års ålder. En grym sjukdom som tyvärr återkom och återkom. Mamma var väldigt aktiv i frågor om gynekologisk cancer och hon fick Nätverket mot gynekologisk cancers Eldsjälspris. Hon drev på genom att bland annat delta i olika vårdprocesser, politikerdiskussioner, konferenser och insamlingar till forskning som cancergalor. 

Hon var påläst och all denna kunskap delade hon med sig av till sina olyckssystrar. Det brinnande engagemanget delade mamma och jag och att arbeta för drabbade kvinnor och deras närstående blev en livsstil för oss. Hon fick också en smyckekollektion döpt efter sig och ”Maria-smycket” står för allt mamma var; mod, styrka och kärlek.

Mamma levde efter sitt citat ”Livet kommer inte i repris, lev det liv du vill leva, ingen annan kommer att göra det åt dig”. Och det var så hon gjorde, hon levde fullt ut på sitt eget sätt men livet blev för kort. Ingen som träffat vår fru, mamma, farmor, svärmor, dotter och syster kan glömma henne.

Maria fick gå i förtid och en dag kommer vi efter men till dess att vi möts igen finns hon med oss överallt, i varje tanke, i varje känsla och i varje andetag. Vi älskar dig!

Familjen genom Alexandra Andersson

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa