EU:s låneplan: 1,5 biljoner om året

EU laddar för att bli storlånare. Fram till 2026 ska 150 miljarder euro om året lånas upp till unionens gemensamma coronastöd.

EU:s budgetkommissionär Johannes Hahn laddar för att låna 150 miljarder euro om året fram till 2026.

EU:s budgetkommissionär Johannes Hahn laddar för att låna 150 miljarder euro om året fram till 2026.

Foto: John Thys/AP/TT

Politik2021-04-14 16:38

Planen presenteras i Bryssel på onsdagen av EU:s budgetkommissionär Johannes Hahn.

– Det handlar om att vaccinera den europeiska ekonomin och göra den mer motståndskraftig, förklarar Hahn på sin presskonferens.

Tanken är att kommissionen årligen ska låna upp motsvarande 1,5 biljoner kronor fram till år 2026. Obligationer ska utfärdas på 3, 5, 7, 10, 15, 20, 25 och 30 år.

Tyskland dröjer

Fortfarande återstår dock ett antal nationella godkännanden innan själva lånandet kan komma igång. EU-kommissionen pressar nu på för att få de eftersläpande länderna att göra sitt. Bland de dröjande finns exempelvis Tyskland, där frågan först måste granskas av landets författningsdomstol.

– Det här pengarna behövs akut, betonar dock Hahn i Bryssel.

Under 2021 är det tänkt att medlemsländerna ska kunna få upp till 13 procent av sina tilltänkta pengar. Totalt ligger hela paketet på 750 miljarder euro enligt 2018 års priser – vilket i praktiken innebär att summan just nu i stället är 807 miljarder.

Klimat och digitalt

EU:s stats- och regeringschefer enades i fjol om grunderna för det stora coronastödet för att bygga upp sina ekonomier igen efter pandemin. Bland villkoren finns att minst 37 procent av EU-stödet ska gå till åtgärder som också förbättrar klimatet. Ytterligare 20 procent är öronmärkt för digitalisering.

Vad EU-länderna vill göra med pengarna ska förklaras i planer som kommissionen vill ha in till slutet av april. Därefter ska allas planer granskas och fastställas gemensamt av alla medlemsländer tillsammans.

De pengar som EU-kommissionen lånar upp ska sedan betalas tillbaka på lång sikt, från 2028 till 2058.

Fakta: EU:s coronastöd

EU-länderna enades under fjolåret om ett gigantiskt coronastöd på 750 miljarder euro i 2018 års priser för att få fart på ekonomin igen efter coronapandemin. Merparten ligger i en fond som kallas RRF – faciliteten för återhämtning och motståndskraft – bestående av 312,5 miljarder euro i bidrag och 360 miljarder i lån.

Pengarna till stödet ska tas fram genom att EU-kommissionen tar upp lån som medlemsländerna gemensamt går i borgen för. Lånen ska sedan betalas tillbaka gemensamt av EU fram till år 2058.

För att få ut pengarna behöver varje medlemsland lägga fram detaljerade planer till EU-kommissionen, som granskar att åtgärderna är i linje med de principer man enats om för bland annat grön omställning och digitalisering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!