EU-krav om klimatplan och goda arbetsvillkor

Storföretagen måste dra sitt strå till stacken för bättre miljö och bättre globala arbetsvillkor, anser EU-kommissionen. Hållbarhet är nyckelordet i ett nytt förslag som både gillas och ogillas i Sverige.

EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton och kommissionsordförande Ursula von der Leyen laddar för nya förslag om krav på bättre arbetsvillkor.

EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton och kommissionsordförande Ursula von der Leyen laddar för nya förslag om krav på bättre arbetsvillkor.

Foto: Olivier Hoslet/AP/TT

EU2022-02-23 13:12

EU:s justitiekommissionär Didier Reynders hoppas göra EU-ländernas företag till internationella "förändringsaktörer".

– Vi skapar en ekonomi som är både motståndskraftig och hållbar, säger Reynders på en presskonferens i Bryssel.

Tanken är att företag med mer än 500 anställda och en årlig omsättning i EU på över 150 miljoner euro ska få hårdare hållbarhetskrav på sig när det gäller mänskliga rättigheter och miljön. Framför allt syftar förslagen till att garantera sjysta arbetsvillkor i verksamheten utanför Europa.

Bland annat kommer företagen att behöva ha särskilda planer för att bevisa hur deras företagsmodell är förenlig med kraven i Parisavtalet om att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.

Fler eller färre?

De hårdare tagen välkomnas av svenska ledamöter i EU-parlamentet. "Äntligen" tycker Alice Bah Kuhnke (MP). "Glad och nöjd" hälsar Abir Al-Sahlani (C).

De två svenskarna har dock helt olika syn på var ribban lagts.

"Dessvärre omfattar förslaget bara ynka en procent av EU:s alla företag. Fler små- och medelstora företag måste också ta sitt ansvar när det gäller mänskliga rättigheter och miljö", tycker Bah Kuhnke.

"Det hade varit orimligt att lägga det här omfattande ansvaret för hela värdekedjan, liksom den administrativa bördan, på små och medelstora företag", anser i stället al-Sahlani.

Riskerar böter

Enligt EU-kommissionens beräkningar kommer 9 400 EU-företag och 2 600 icke-europeiska företag med tillräckligt stor verksamhet i EU att beröras.

Även mindre företag med minst 250 anställda och en omsättning över 40 miljoner euro inom vissa sektorer – som textilindustri, jordbruk och gruvdrift – kommer att få hårdare krav, om än först i ett senare läge.

Om inte företagen gör sitt riskerar de att bötfällas. Hur mycket ska dock enligt förslaget vara upp till varje EU-land att bestämma själv. Medlemsländerna åläggs också att se till att företagen kan kompensera personer som drabbats av att företagen inte uppfyllt de nya kraven.

Globala villkor

Förslaget till direktiv ska nu i vanlig ordning behandlas av EU-parlamentet och medlemsländerna i ministerrådet.

Parallellt med förslaget presenteras även en strategi för bättre globala arbetsvillkor.

"Europa sänder en stark signal om att företagande aldrig får göras på bekostnad av folks värdighet och frihet. Vi vill inte ha varor som folk tvingas tillverka", säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen i ett pressmeddelande.

Fakta: EU:s nya krav

I EU-kommissionens förslag om hållbar bolagsstyrning blir det företagens ansvar att "identifiera, förhindra, avsluta, begränsa och ansvara" för följderna av företagets agerande för mänskliga rättigheter och miljön, både i egen verksamhet och via underlydande och i sina "värdekedjor".

Bland annat åläggs företagen att gå igenom var det kan finnas nuvarande och potentiella följder för mänskliga rättigheter och miljön och skapa system för att ta emot och behandla klagomål. På människorättssidan handlar det bland annat om arbetarnas tillgång till mat, kläder, vatten och hälsovård.

Källa: EU-kommissionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!